Американската валута се понижи до ново дъно спрямо еврото, след започналите коментари за възможността новата финансова инжекция от ФЕД да не подейства. Анализатори коментираха днес, че едва ли отпуснатите $200 млрд. ще стигнат да се отпуши кредитната система.

Пазарите отново оценяват почти напълно ново лихвено съкращение от ФЕД с 0.75 процентни пункта на заседанието във вторник. За ЕЦБ не се предвижда скорошна промяна на лихвената политика, като институцията ще продължи да защитава Еврозоната от инфлационен натиск. Йената продължи да се покачва спрямо долара, след обявения по-рано днес доклад показващ силен прираст на икономиката през четвъртото тримесечие.

„Доларът се затруднява да набере скорост", коментира американски анализатор. „Пазарът се интересува единствено от лихвените диференциали, които в момента са в ущърб за долара и в полза на еврото", продължава той.

Доларът падна до $1.5496 по-рано днес, като в момента се търгува при курс от $1.5470 за евро. Веднага след новината за новия финансов план на Бернанке вчера, доларът покачи до $1.5300 към еврото, но днес не успя да продължи ралито си.

Еврото не успя да пробие над $1.55, заради думите на люксембургския финансов министър Жан-Клод Юнкер, който заяви, че остава бдителен за негативни последици от прекалено скъпото евро. Той за пореден път предупреди, че няма да толерира спекулативно надутата цена на еврото, като потвърди становището си, че валутите трябва да се променят на база икономически фундамент.

Йената днес беше големия печеливш, след изнесения доклад за икономически ръст в Япония от 3.5% на годишна база през четвъртото тримесечие. Азиатската валута поскъпна с 1.5% към южноафриканския ранд, заради трескавото затваряне на „carry-trade" позициите от спекулантите.

По-рано днес, катарски представител от централната банка е опровергал слуха за възможно преразглеждане на валутната обвързаност в страните от Залива. Напрежението за ревалвиране на валутите в региона и оттегляне от валутната им обвързаност с долара става все по-голямо. Слабият долар оскъпява вноса на европейска продукция, а инфлацията става непоносима, тъй като страните са задължени да следват монетарната политика на ФЕД.

Еврото покачи и след изнесения доклад за индустриалното производство в Европейския съюз, което се е покачило за пръв път от три месеца насам през януари. Днес Жан-Клод Трише като че ли потвърди думите на своя колега Аксел Вебер, който сподели, че за момента липсват предпоставки за смъкване на лихвеното ниво.