Доларът поскъпна срещу еврото и йената в четвъртък благодарение на спада на цените на петрола и успешната сесия на капиталовия пазар в САЩ.

Американските борсови индекси нараснаха и това помогна на долара да регистрира най-големите си дневни печалби срещу йената за последните три месеца.

Опасенията на инвеститорите, че високите цени на енергийните суровини и нестабилността на финансовите пазари ще доведат до забавяне на глобалния икономически растеж, обаче обърнаха тенденцията.

Еврото, което достигна рекордни нива от $1.6038 във вторник, в края на американската сесия поевтиняваше и достигна $1.5785, като днес сутринта се търгуваше за $1.5855.

Петролът, който отчита растеж от 35% тази година и достигна рекордни нива от над 147 долара за барел, спадна вчера с над 5 долара до $129.29 за барел, което е най-ниско ниво за последните шест седмици.

Доларът завърши сесията в Ню Йорк на ниво от 106.45 йени или с ръст от 1.3% за деня, най-добър резултат след 21 април.

Днес еврото тръгна отново нагоре. Непосредствено след края на американската сесия Merrill Lynch публикува финансовия си доклад за второто тримесечие, като приходите на банката се оказаха по-малки от очакваното, а докладът беше последван от отчета на Microsoft, които също показаха спад в печалбите и срина ентусиазмът на инвеститорите, предизвикан от поевтиняването на „черното злато" и позитивните финансови данни на JP Morgan.

В началото на седмицата еврото достигна рекорд от $1.6038 срещу долара, когато финансовото министерство в САЩ беше обяви план за стабилизиране на изпадналите в затруднения ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac, който обаче не успя да спечели доверието на инвеститорите.

Като цяло перспективите пред долара не са добри, тъй като забавянето на икономиката на САЩ продължава, но същото става в Европа и Азия и в следващите седмици най-вероятно курсът ще се влияе от по-малко лошите новини.

Пазарите са силно волатилни, а недоверието към американската валута се засили след като вчера финансовият министър на Кувейт съобщи, че страната му няма планове за нови покупки на дълг от Fannie Mae и Freddie Mac и предпочита да инвестира в Япония или Китай.

Подобни сигнали идват и от други страни с големи суверенни фондове, които се отдръпват от активите представени в долари, обричайки на промяна сега действащата в света валутна система, която до голяма степен се обляга на силата и влиянието на американския долар.

Вчера членът на управителния съвет на ЕЦБ и президент на Централна Банка на Холандия Ноут Велинк също оказа подкрепа на еврото, заявявайки, че по-слабият икономически растеж в еврозоната няма да доведе задължително до понижение на инфлация, което се изтълкува като отваряне на вратата за нови покачвания на основния лихвен процент.

В САЩ обаче кризата е в по-напреднала фаза, като от една страна инфлационният натиск се увеличава, но от друга икономиката се забавя в съчетание с нестабилност на пазарите.

Това прави възможността за увеличение на лихвените нива от Фед в близко време малко вероятна.

Вчера данните за строежите на жилища започнати през юни в САЩ показаха ръст до 1 066 000. при очаквания за спад до 960 000.

Но ръстът се дължи най-вече на промени в законодателството за строителство в Ню Йорк и не може да се приеме за индикация за край на кризата в сектора.

Днес влияние върху пазара ще окажат данните за търговският баланс на еврозоната за месец май, при който се очаква намаление на излишъка от 2.3 милиарда до дефицит от близо 1.0 милиарда евро милиарда евро и балансът PSNCR (Public Sector Net Cash Requirement) във Великобритания, отразяващ количеството парични средства, които правителството трябва да заеме, за да посрещне своите разходи.

В САЩ пък се очаква докладът на банката с най-големи загуби от кредитната криза Citigroup.

Тази сутрин в началото на европейската сесия доларът се търгуваше за 106.2800 йени или на вчерашните нива.

При движението днес, ако доларът преодолее успешно зоната на съпротива 106.40-йени, целта на движението ще е достигане на нива около 107.00 йени.

Паундът се разменяше за $1.9926 или с понижение от 0.565 спрямо вчера, заради опасенията, че Английската банка може да намали основния лихвен процент на Острова, за да се справи със забавянето на местната икономика.

При движението днес, ако паундът поевтинее под зоната на подкрепа около 1.9900 долара низходящото движение ще продължи към $1.9850.

При движението си днес, при преодоляване на зоната на съпротива около 1.5865 долара, целта на еврото ще е достигане на нива от $1.5915-1.5940 долара.

При спад на еврото под нивото на подкрепа 1.5825 долара, то ще търси следваща подкрепа в зоната 1.5740-1.5775 долара.