Днес доларът продължава да поевтинява, след като вчера отбеляза най-слабия си ден срещу еврото за последните три седмици.

Единната валута поскъпва с 0.54 на сто срещу американските пари, до 1.3651 долара.

Еврото и стерлингът покачват, подкрепени от публикуването на конкретните мерки и суми, с които правителствата във Великобритания, Франция и Германия ще рекапитализират банките си.

В същото време от Фед обявиха, че са сключили нови суап споразумения с централните банки на Европа, Великобритания и Швейцария, с който ще осигурят неограничено кредитиране в долари на първичните дилъри, което рязко намали опасенията на инвеститорите за продължаване на блокирането на междубанковите заеми и за скорошно преодоляване на недостига на доларова ликвидност на пазара.

През последните два месеца американската валута получи подкрепа от влошаването на кризата на капиталовите пазари, което принуди американските компании да репатрират средства, за да гарантират ликвидността си, а в същото време инвеститорите се насочиха към долара, като традиционно сигурно вложение при глобални проблеми, поведение, което се основава и на по-бързата и решителна реакция на американското правителство в сравнение с европейските и японските власти.

Вчера еврото не успя да пробие нивото от 1.3680 и завърши с един цент надолу, но доста над дъното, достигнато в петък от 1.3257 долара, което беше най-ниска стойност от март 2007 г. насам.

Вчера обемите на търговията бяха ограничени, тъй като заради деня на Колумб дълговите пазари в САЩ останаха затворени.

При движението си днес, при преодоляване на 1.3680 долара, целта на еврото ще е достигане и тест в зоната 1.3750-1.3780 долара. При успех възходящото движение ще продължи към 1.3900 долара.

При спад на еврото под 1.3620 долара, то ще търси следваща подкрепа в зоната 1.3540-1.3580 долара. При пробив, низходящото движение ще продължи към 1.3500 долара.

Мерките предприети в целия свят за стабилизиране на финансовата система и банковия сектор доведоха до повишаване на оптимизма и за кери трейдинга, след като през миналата седмица японските инвеститори усилени репатрираха йени, под натиска на паниката царяща на пазара.

Освен това Австралия съобщи, че ще гарантира банковите депозити в страната, с което подкрепи кери трейдинга, при който индивидуални и корпоративни инвеститори теглят кредити при ниска лихва в Япония и ги влагат в активи с висока лихва, най-вече в страната на кенгуратата.

Британският паунд тръгна нагоре срещу долара подкрепен от мерките, които взеха европейските правителства и намирайки подкрепа в кроса паунд-евро.

Валутата на обединеното кралство печели от това, че мерките за преодоляване на кризата на финансовите пазари бяха започнати седмица преди подобни действия да предприемат и големите икономики на Стария континент.

Вчера правителството в Лондон обяви, че ще инжектира до £ 37 милиарда свежи капитали в Royal Bank of Scotland, Lloyds и HBOS в замяна на привилегировани акции.

Под вълната на общия оптимизъм индексът на „сините чипове" на Острова FTSE 100 покачи с 8.3 на сто, като се очаква и днес ръста на индикатора да продължи, показвайки обръщане на тренда след като миналата седмица отбеляза най-големия си спад от 1987 година насам.

Днес паундът поскъпва с 1.07 на сто, до 1.7525 долара срещу американската валута и с 0.34 на сто, до 0.7804 пенса спрямо европейските пари.

Възходът на британската валута вероятно ще бъде подкрепен от данните за инфлацията през септември, които може да покажат увеличение на поскъпването на потребителските цени и да ограничат залозите за скорошно понижение на основния лихвен процент на английската централна банка.

Своето негативно влияние върху британската валута оказват и публикуваните вчера данни от проучването на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (Rics), което показва понижение на продажбите на имоти във Великобритания с 52 на сто, на годишна база, като 84% от брокерите отчитат спад на цените на имотите през предишното тримесечие.

Британските правителствени облигации вчера поевтиняха до едномесечно дъно, след като правителството обяви, че планира да набере средствата за подпомагане на банковата система чрез продажба на държавен дълг.

След като вчера доходността на книжата с десет годишен падеж се покачи с 20 базисни точки, до 4.66 на сто, днес продължава да нараства с 4 базисни пункта, до 4.7 на сто.

При движението днес, ако паундът преодолее успешно 1.7550 долара, целта на движението ще е достигане и тест в зоната 1.7600-1.7640 долара. При успех, възходящото движение ще продължи към 1.7680 долара.

При спад под 1.7450 долара, то следваща подкрепа ще бъде зоната 1.7400-1.720 долара. При пробив, низходящото движение ще продължи към 1.7370 долара.