Кого продължаваме да искаме да излъжем? Според Министерството на здравеопазването във Великобритания, 2 млн. жители на Острова всеки месец вземат наркотици, пробвал е всеки трети възрастен и всеки четвърти ученик.

Най-популярен сред британските тийнейджъри и младежи става кокаинът. Спада броят на хората, които пушат канабис. Броят на тези, които са на твърди наркотици остава стабилен, а тези, които вземат кокаин и екстази с рекреационна цел през уикенда нараства.

Великобритания е една от най-наркотичните нации на Европа, признават всички специалисти. 10% от гимназистите например заявяват, че са вземали наркотици миналия месец.

Утешителното е, че сегментът на ползващите хероин и крак започва да застарява, т.е. няма приток на младежи към дъното.

Обяснението The Independent вижда в силно развиващата се икономика на страната през 1990те, която поддържаше нивата на безработица ниски. Ползването на хероин нарасна през 1980те години след революцията в Иран в резултат от пристигането на евтин наркотик, който може да се пуши. В същото време безработицата сред младите хора се увеличаваше.

Употребата на канабис е спаднала след 2004 г., когато тревата е била обявена за по-малко рисков наркотик (в клас C от клас B). Въпреки заплахите, че това ще доведе до увеличаването на консумацията, критиците са се оказали неправи.

Експерт пояснява: „Имаше промяна в пазара на канабис. Домашно отглежданият изтика от пазара вносния материал. Но тъй като домашният е по-силен, хората пушат по-малко от него".

Най-голям дял ползващи наркотици има във възрастовата група 16 - 24. Над една пета от младите британци са вземали наркотици за последната година. През изминалите десет години младежите почти са утроили употребата си на кокаин.

Дани Кушлик от правителствения експертен съвет по наркотиците Transform казва, че правителството си крие главата в пясъка, отказвайки да признае, че милиони хора използват наркотици безопасно. Политиката му по наркотиците е несиметрично изкривена към проблемните наркомани.

"Трябва да фокусираме вниманието си повече върху управлението на използването, отколкото върху липсата на управление при забраната за използване". Кушлик обяснява, че е нужен законов контрол и регулация на употребата на наркотици, сходни с управлението на употребата на алкохол.

За да не бъде информацията твърде британска, нека прочетем какво пише през 1903 г. видният български етнограф Димитър Маринов. "Омайничето расте в нивите между пшеницата и ръжта, а расте и по планините. Името си е получило от това, дето като се яде, омайва човека, а като се яде повече, може и да отрови".

"В Кюстендилско ... никне в житото. Цъфти синьо ... Щом ядат хляба, пазят се да не пият вода; защото ако пият, не могат да мръднат от мястото си, замайва им се главата. Яде ли се топъл хляб, омайват се дотолкова, щото не могат да мръднат по три дни... Някоя година омайничето го има съвършено много"

Горното в кръга на шегата. Ясно е, че употребата на наркотици не е от вчера, забраната е далеч по-нова от употребата. Забраната вероятно е дошла заедно с опасението, че икономическа система по модела на индустриалната революция няма да може да понесе несигурната креативност на употребяващо наркотици население.

Но често виждаме как нови икономически интереси коренно променят обществени табута. Общество на услугите, толкова посветено на дизайна и стила, каквото е британското, вече не се нуждае на първо място от старомодните икономически добродетели ред и монотонна производителност.

Все пак съществува уговорката, че нарушаването на забраната има особено значение за човека, стремящ се към свобода. Това проличава и в цитираните по-горе данни за спад на употребата на канабис със смекчаването на забраната.

В книгата Brave New World на британеца Олдъс Хъксли виждаме как употребата на наркотици може да стане задължителна, за да се поддържа установения ред на безмозъчна консумация. В този случай героят с риск за общественото си положение спира да взима наркотици.