Най-голямата германска енергийна корпорация E.ON AG има планове да построи в Европа и Русия 18 нови електростанции, работещи с въглища и природен газ, за да се отговори на повишеното търсене на енергия. Това е казал шефът на концерна Вулф Бернотат, цитира го агенция Блумбърг.

Електростанциите са с планиран съвкупен капацитет 20 гигавата и ще заработят към 2015 г. Дотогава E.ON ще разшири генериращият си капацитет с 50% до 90 гигавата, твърди Бернотат.

Компанията със седалище в Дюселдорф има цел да намали емисиите си на въглероден диоксид с 50% до 2030 година. Парниковите газове, които се отделят при изгарянето на изкопаеми горива като въглища се считат за причинители на глобално затопляне. Затова всичките нови електростанции на E.ON, които ще работят на въглища, ще бъдат оборудвани с технология за улавяне на емисиите.

„Строителството на новите електростанции е сред основните предизвикателства пред E.ON. след десетилетия ще продължим да изгаряме въглища и природен газ, за да генерираме електричество", казал е Бернотат.

До 2010 г. E.ON ще инвестира 63 млрд. евро, от които 38 млрд. евро ще бъдат вложени в генериране и пренос на енергия от фосилни горива в Европа, Русия и САЩ.

В Германия са запланувани две електростанции на газ и три на въглища. Там ще се насочат 11 млрд. инвестиции.

В проекти за алтернативни енергии ще бъдат вложени общо 6 млрд. евро. До 2030 г. E.ON има намерение да произведе половината от енергията си от генератори, които не излъчват въглероден диоксид - ядрени реактори, електростанции с възобновяеми енергии и ТЕЦове на въглища, оборудвани с технология за улавяне и складиране на въглерода, казал е Бернотат.

От пресцентъра на Е.ОН България не се наеха да коментират дали офертата на германската компания да стане стратегически инвеститор в ТЕЦ Марица Изток е част от плановете за експанзия на компанията.

Идеята на Бернотат, един от най-влиятелните индустриалци на Германия, да вложи само една десета от инвестиционните си средства във възобновяеми енергийни източници, ще срещне сериозна критика в родината му. Канцлер на ФРГ е бившият екоминистър Ангела Меркел, подписала за страната си протокола от Киото.

От друга страна обаче сериозен гръб на Бернотат ще дадат страховете, че заради изключването на остарелите АЕЦ от мрежата към 2020 г., на икономическия мотор на Европа, както е наричана Германия, може да спре подаването на енергия.