Страховете на инвеститорите за срива на кредитните пазари в сряда показаха известни признаци на успокоение, пише Financial Times. Европейската централна банка вля още средства в банковата система.

В САЩ, четири от най-големите банки на страната се строиха като войска зад Федералната резервна банка в опитите й да разреши кризата на ликвидността.

Глобалните активи направиха рали, докато правителствените бонове, които гарантират сигурност, но не и възвръщаемост, продължиха драстичното си разпродаване. Това последва решението на Европейската централна банка да добави €40 млрд. в пазара на тримесечни пари, където лихвените нива по време на последната финансова бъркотия се изстреляха много нависоко.

Освен това ЕЦБ даде подсказка, че ще повиши основната си лихва отново през септември.

Монетарната политика на ЕЦБ ще бъде същата, каквато я определи през втори август Жан-Клод Трише, а именно че вероятността основната лихва да бъде повишена до 4.25% е много голяма.

Преди ЕЦБ да реши да инжектира още средства във финансите на Стария континент, бяха проведени пространни срещи с големите финансови къщи и се реши да бъдат облекчени трудностите на банките, като не се позволи финансите им да се изпарят.

Същата цел имаше решението на Федералния резерв на САЩ от миналия петък да смъкне т.нар. дисконтова лихва - лихвата, по която банките могат да получават кредити директно от централната банка.

Четири американски банки: Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America и Wachovia, теглиха кредити от по $500 млн. от Фед при новите условия. Фондовете ще бъдат насочени към клиентите.

Наистина, търговските банки държаха да отбележат, че техният ход е по-скоро символичен и те имат достатъчно ликвидност да се справят сами с кредитната криза и без чужда помощ. Тегленето на пари трябва да заздрави доверието към Фед в тези критични времена.

На паричните пазари Трежъри боновете паднаха до 3.15% лихва, тримесечните ценни книжа се качиха до 3.77% лихва. За втори ден цените на боновете падат, а лихвите им се качват.

Предлагайки дългосрочна ликвидност, ЕЦБ ще позволи на банките да гарантират финансиране на 3-месечно ниво, нещо от което мнозина се нуждаят в момента, след като не могат да си осигурят финансите от пазара на ценни книжа.

Ходът на ЕЦБ е насочен точно срещу слабото място в системата, считат анализаторите на FT.