Шведското правителство е събрало най-голям процент данъци спрямо собственото си БВП от всички богати западни държави. Дания е втора в класацията по събираемост на данъци, като данните са от проучване на ОИСР за 2006 г.

Изводът от изследването, е че днешните правителства, особено в северните европейски държави, събират много по-голям дял данъци в сравнение с едно поколение по-рано. Данъчната тежест в Европа е била над средната за страните членуващи в ОИСР, а именно 36.2% от БВП. Този показател също е отскочил, след като през 1975 г. са били събирани данъци в размер на 29.5% от БВП.

Ирландия събира данъци в размер на едва 31.7% от БВП, което я определя като своеобразен данъчен рай. В страната на келтите, държавата поддържа корпоративно-ориентирана политика, което налага поддържането на много нисък корпоративен данък.

Американците са извън класациятана страните събиращи най-големи данъци, тъй като за миналата година, сумата на събраните налози е била по-малка от 30% от БВП. Мексико е страната с най-ниска данъчна тежест, където обемът на събраните данъци достига едва 20.6% от БВП.