Депутатите от комисията по външни работи в Европейския парламент изразиха одобрение за реформите, предприети в Черна гора, Сърбия и Косово по пътя към европейска интеграция, но в същото време очертаха области, където е нужен допълнителен напредък.

На 21 и 22 януари депутатите приеха доклада за напредъка към членство на Черна гора, обсъдиха процеса по сближаване на Косово и се срещнаха със сръбския вицепремиер Сузана Грубешич, която отговаря за европейската интеграция, информира Портал Европа.

Черна гора

ЕС започна преговори за присъединяване с Черна гора на 29 юни 2012 г. Докладът за напредъка на страната, одобрен от комисията по външни работи на 22 ноември, отбелязва постигането на стабилен напредък, но в същото време депутатите искат да бъде направено повече в области като защитата на свободата на медиите, правата на жените и равенството на половете, както и да се засили борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Сърбия

Сърбия получи статут на страна-кандидат за членство на срещата на Европейския съвет на 1 март 2012 г. Проектодокладът на ЕП за напредъка на страната, обсъждан на 22 януари, призовава за започването на преговори за присъединяване възможно най-скоро.

Един от най-големите проблеми пред Сърбия са сложните отношения с Косово - в миналото автономна област в рамките на страната, която обяви независимост през 2008 г. Този проблем бе признат и от г-жа Грубешич в дискусията с депутатите. "Нашето най-голямо предизвикателство е диалогът с Прищина", заяви тя и добави по-късно: "Няма алтернатива на диалога. Ние смятаме, че всички заинтересовани страни трябва да работят заедно по прагматичен и гъвкав начин за постигане на справедливо и приемливо решение и за подобряване на живота на обикновените хора навсякъде в Косово".

Косово

Депутатите обсъдиха проектотекста на резолюция относно Косово, съдържащ препоръка петте страни-членки, които не са признали официално независимостта на Прищина, да го направят. Проучване на Европейската комисия заявява, че е възможно да бъде сключено споразумение за стабилизиране и присъединяване независимо от това, че страните-членки имат различни гледни точки за статута на Косово.

Проектът на резолюция на ЕП съдържа препоръки към Косово за повече действия за борба с корупцията и организираната престъпност и за подобряване на отношенията със сръбското малцинство.