Курсът на еврото се държи близко до 11-месечен максимум спрямо долара. Нещо повече общата европейска валута се готви за продължителен ръст, благодарение на повишаващата се увереност на инвеститорите и подобряващите се прогнози за еврозоната, коментира Reuters.

Японската йена е близко до 2,5 годишен минимум по отношение американския долар, а австралийският долар расте за сметка на подобряващия с е бизнес климат в страната.

В днешната търговия еврото поевтиня с 0,08 процента до 1,3444 EUR/USD. Общата валута се качи в края на миналата седмица след съобщението, че европейските банки започват да връщат взетите кредити от ЕЦБ в разгара на финансовата криза.

Стратегът по валутни пазари на HSBC Дараг Маер смята, че тенденцията за ръст на съотношението EUR/USD се запазва и пазарът се стреми към още по-голямо повишение.

Ако еврото съумее да преодолее новото на съпротивление 1,34869 EUR/USD и важната кота 1,35 EUR/USD, то според експерта, следващата цел ще стане нивото 1,3840 EUR/USD.
Курсът на долара към йената се понижи с 0,35 н а сто - до 90,52 йени з а долара, по рано качвайки се до нивото 91,01 Което не бе далеч от максималното от юни 2010 г. ниво 91,26 йени за долар.

Според валутни търговци в Токио, доларът ще расте спрямо йената и в близко време ще стигне нивото 92 йени за долар.

Тенденцията на спад за японската валута се установи в средата на ноември, във връзка с очакванията за смекчаване на паричната политика от страна на Централната банка на Япония. Новото правителство в Токио обяви подобни намерения и взе курс за повишаване на инфлацията.

Всички мислят, къде да си купят долари, когато курсът спрямо йената тръгне да спада, каза валутен дилър на японска банка в Бангкок, обяснявайки движението на съотношението долар-йена.