Federal National Mortgage Association и Freddie Mac са прекалено големи, за да позволи правителството да фалират, заявиха сенатори от Демократическата и републиканската пария, пише агенция "Блумбърг".

Правителството да поеме ръководството над една от двете компании е една от опциите, които ще бъдат обсъдени от Белия дом, заяви източник от американската администрация, пожелал анонимност. Властите са обсъдили да поставят една от две компании „под карантина", ако проблемите в компаниите се задълбочат.

Компаниите, чийто собственост или гаранции са около половината от американския ипотечен пазар, могат да разчитат на подкрепата на държавата, заявиха сенаторът от републиканската партия Джон Маккейн и демократът Чарлс Шумър. Fannie Mae и Freddie Mac трябва да предплатят загубите и да отпишат около 77 милиарда долара преди САЩ да задействат спасителния план, според оценката на Fox-Pitt Kelton and Friedman, Billings, Ramsey & Co.

Те не трябва да фалират, заяви Маккейн. Според него Fannie Mae и Freddie Mac са жизненоважни за американците да притежават своите собствени жилища. Маккейн каза това по време на кампанията си в един от щатите, които най-много засегнат от ситуацията, пред която са изправени двете компании.

Коментарът на Маккейн и Шумър загатва на Конгреса да настоява американската администрация да използва правителствените фондове, за да предотврати фалита на компаниите. По-рано „Ню Йорк таймс" написа, че правителството обсъжда варианта да поеме ръководството на кампаниите.

Съгласно закон от 1992 година, Надзорната служба за недвижимото имущество може да постави Fannie Mae и Freddie Mac „под карантина", ако техният критичен капитал падне под линията. Говорителите на Белия дом и Търговския департамент не коментираха дали правителството е обсъдило план да поеме ръководството над компаниите.

Акциите на базираната във Вашингтон Fannie Mae и Freddie Mac, разположена в Virginia, паднаха на най-ниското си ново от 1991 година насам тази седмица. Компаниите нямат достатъчно капитал да компенсират отписванията.

Те са капитализирани, капиталът на холдинга е свръхповече от изискванията, заяви директорът на Ofheo Джеймс Локхард в специално изявление. Те имат ликвидно потрфолио с достъп до дълговия пазар и над 1,5 трилиона долара отписани активи.

Fannie Mae трябва да загуби 40 милиарда долара незабавно и Freddie Mac - 37 милиарда долара, за да бъдат обявени в несъстоятелност, заяви анализатор от Ню Йорк. За Fannie Mae цените на имотите трябва да паднат с 40% в национален мащаб, а нивото на неизплатените задължения да нарасне с 10-12% към общия дълг от 2006 и 2007 година и да достигне критично ниво на капитала, твърдят някои анализатори. Според тях обаче това е невероятно.

Конгресът, който създаде Fannie Mae по времето на Голямата Депресия и учреди Freddie Mac през 1970 година, смята да помогне на компаниите, за да „свести" пазара на имоти. Конгресът ще забрани на компаниите да увеличават капитала си и ще им разреши да купуват бързо „джъмбо ипотеки" над 417 хиляди долара като подбужда търсене на ипотечни заеми както и на конкурентния пазар.

Централната банка, пенсионните фондове и други инвеститори държат 5,2 трилиона долара в дълг, продадени им от компаниите, превишавайки 4,6 трилиона долара съкровищни бонове.

Докато на държателите на бонове може да се окаже съдействие, инвеститорите в ценни книжа не могат да очакват правителството да спре падането на акциите на компаниите, заяви от финансовата комисия към Сената.

Книжата на Fannie Mae загубиха 14% вчера и общо 67% тази година. Книжата на компанията се изкачиха с 3 цента до 13.23 долара в 9,30 часа на франкфуртската борса. Freddie Mac, която загуби 22 % вчера и общо 77% тази година, също отбеляза ръст в акциите си с 16% до 8,16 долара за акция.