Франция възнамерява да попречи на опитите на ЕС и САЩ за създаване на положителен климат за възобновяване на спрелите преговори за либерализация на световната търговия, пише днес EUOBSERVER.

Френският министър на търговията Кристин Легард вчера (23 януари) е била в Брюксел, за да се опита да убеди комисаря по търговията Петер Манделсон да не прави отстъпки, които ще доведат до несъгласия в Съюза.

Тази позиция идва във време, в което Манделсон значително е напреднал в отношенията с американските си партньори за подновяване на преговорите от кръга Доха.

Както е известно, през юли миналата година несъгласията между Брюксел и Вашингтон как да се защитят интересите на собствените фермери доведоха до преустановяване на преговорите за премахване на бариерите пред търговията по света

Различни страни, включително Бразилия и Индия, възнамеряват да се възползват от възможностите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, за да възобновят дискусията.

Но Франция, независимо от това, че предстоящите президентски избори в момента я вълнуват най-много, не желае да загуби контрола над ситуацията, в смисъл, че не искат да позволят Европа да става твърде щедра.

Преди да тръгне за Брюксел, Легард е казала за френския вестник Le Monde, че винаги европейците са тези, които правят първата стъпка и формулират най-добрите оферти.

Изглежда Париж е разгневен от предполагаем компромис с американците, който ще доведе до намаляване на митническите бариери в ЕС с 54% и $17 млрд. по-малко субсидии в най-неудобните за американците конкурентни области.

Най-многото, което Париж предложи през ноември 2005, е намаляване с 39% на митническите тарифи за внос на селскостопанска продукция.

Освен това френският министър е посочила, че не питае много оптимизъм за успешното завършване на преговорите, започнали в Даха.

В крайна сметка развоя на събитията повече ще зависи от сегашното президентство на ЕС на Германия. Не е случайно, че канцлерът Меркел по време на срещата си с Буш в началото на януари отново повдигна въпроса.

Междувременно шефът на СТО Паскал Лами е изразил доверие в успешния завършек на преговорите. Но се е въздържал да отправя упреци към родината си Франция, „прехвърляйки топката" на Манделсон.