България получава скъп газ от гледна точка на домакинствата, коментира пред бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него синьото гориво е скъпо за нуждите на потребителите, заради спотовия пазар - където се котират цените с незабавна доставка всеки ден.

Министърът на икономиката заяви, че газът е скъп в сравнение с газа, който различни страни си доставят от собствените си ресурси.

Трайков обясни, че най-голямата американска компания, е проявила интерес, за добиването на шистов газ, защото от кабинета Борисов са ги убедили за ползите още през април.

В следващите седмици ще обявим конкурс за проучване и ще има интерес от повече от една компания. Само за проучвания са необходими в порядъка от няколкостотин млн. долара, допълни Трайков.

В същото време обаче Трайков заяви, че с руската страна има нормален диалог още от началото на управлението на кабинета "Борисов".

Русия е наш неизбежен стратегически партньор в енергийната тематика. Българският пазар е изцяло в ръцете на Русия по отношение на доставките на природен газ, допълни министър Трайков.

Искахме формулата на ценообразуването да запази своя характер, но да се вземат предвид възможностите на българския пазар да поеме една или друга цена, заяви Трайков.

В този дискурс са изключително важни разговорите на най-високо равнище. Поради промените в договора от 2006 г., получаваме четири пъти по-малко транзит на газ, заяви Трайков. На "Булгаргаз" не би му навредила една финансова инжекция, допълни той.

Можем да намалим с колкото си искаме цената на газа, ако не се съобразяваме с това какъв би бил ефектът върху дружеството. Предстои подписване на нови дългосрочни договори.

Това, за което се договорихме първо е, че ще получим проект до 10 август за нашите предложения за договори. Второ, "Булгаргаз" ще сключва договор директно с "Газпром", каза още Трайчо Трайков.

В същото време пред БНР Марнит Димитров заяви, че Русия ще поиска нещо за сметка на цената на газа.

Преговорният процес за доставките на руски газ е в началото си, ще бъде дълъг и труден, и е рано да се правят оценки за него в момента, заяви съпредседателят на Синята коалиция.

Единственият вариант руската страна да намали цената на газа по доста неизгодното споразумение, сключено от бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, е да поиска нещо в замяна във връзка с "Южен поток" и АЕЦ "Белене", предупреди лидерът на СДС.

Нещо подобно вече се е случило, но то все още е в зародиш, коментира Димитров и добави, че е много важно България да има твърда позиция в преговорите.

По-късно днес СДС ще е домакин на дискусия за енергийната стратегия на България.