ГЕРБ ще изчака референдума за АЕЦ "Белене" и спира разговорите с инвеститора. Това обяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той подчерта, че няма да се предприемат никакви действия, докато не се чуе гласа на народа.

Икономическият министър буквално повтори заръките и на президента, и на премиера. В същия ден, в който Росен Плевнелиев и Бойко Борисов казаха, че преговори с инвеститора не бива да има, докато за бъдещето на втората атомна централа не се произнесе народът, Делян Добрев обяви, че се прекратяват преговорите с инвеститорите, представители на които той заведе в парламента миналата седмица.

Според енергийния министър бившият премиер Сергей Станишев си признал, че не е подписал договора за изграждане на АЕЦ "Белене", защото подобен акт щял да ангажира тежко държавата.

По-рано днес във Велико Търново премиерът бойко Борисов след се разпореди, че трябва да има първо референдум и след това преговори с инвеститори, припомни, че Сергей Станишев, който е трябвало да подпише за АЕЦ „Белене" не го е направил, за да запази интересите на България. „Сега да каже кои са били другите интереси", попита Бойко Борисов.

На пресконференцията в МИЕТ депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че е много важно въпросът за референдума да се прецизира. В този му вид - искате ли АЕЦ "Белене" или не, въпросът е почти предрешен. Добрев посочи, че едно по точно формулиране на въпроса би изглеждало така: "Искате ли  да се упълномощи правителството да изтегли държавен заем за да финансира проекта АЕЦ Белене". Такава формулировка предложи председателят на Народното събрание Цецка Цачева в края на миналата седмица, заяви още енергийният министър.

На въпрос на Mоney.bg ако народът каже, че не иска АЕЦ Белене, възможно ли е централата след това да се изгради с частни средства, Добрев отговори, че именно за това е важно въпросът да се формулира правилно.

В средата на миналата седмица енергийният министър представи на парламентарната икономическа комисия консорциума "Глобъл Пауър Консорциум", който има интерес към втората атомна централа в България. По-късно от българския консултант Богомил Манчев сатана ясно, че в консорциума влизат 9 компании, една от които само е европейска, а другите са американски.

Министър Делян Добрев обеща, че допитването ще се проведе възможно най-скоро. На свой ред депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев поясни, че трябва да минат всички законови процедури.

Инициатор на подписката за референдум за АЕЦ "Белене" беше БСП.

За да се ускори произвеждането на референдума, той може да бъде изцяло електронен и да се гласува по интернет, каза още Делян Добрев. Министърът се аргументира с преброяването преди една година, част от което се проведе и през интернет.

На пресконференцията Делян Добрев посочи, че при правителството на Тройната коалиция е избрало руската Атомстройескпорт за строител на АЕЦ "Белене" чрез обществена поръчка, която не е завършила защото и двете компании не са предложили цена за реализацията на проекта. Как тогава правителството е взело решение да избере Атомстройекспорт, попита Добрев.

Друга тема по която министър Добрев разговаря с журналистите бяха газовите връзки със съседите, преговорите с Газпром и изграждането на газопровода "Южен поток".

Според Доберв, вече се преговаря следващият договор за покупка на синьо гориво да бъде за срок от 6 години. По този начи за първи път стана ясна времевата рамка, която цели българското правителство, след като старите договори за доставка на природен газ бяха с продължителност 15 години.

Очакваме през средата на следващата година да имаме добив от находището в Девенци, след 5-6 години може да имаме реален добив на природен газ и от находището Хан Аспарух в Черно море. Всичко това ни кара да смятаме, че по-краткосрочната обвързаност е по-изгодна, посочи още Добрев.

Правителството на България настоява и да бъде намалена наказателната клауза take or pay (вземи или плати). В момента тя е 90%, което значи, че ако сме поръчали доставка на 3 млрд. куб. метра природен газ и изразходим 2.5 млрд., разликата от 0.2 млрд. кубика до 2.7 (90% от 3 млрд. куб. м) трябва да я заплатим дори и да не сме консумирали синьото гориво.

Такива случаи е имало два пъти досега, но нито един път не се е налагало България да заплати наказателната такса.

По отношение на газопровода "Южен поток" Добрев посочи, че България не се е отказала да взима транзитни такси до 2030 г. както беше разпространено в края на миналата седмица. Страната ни ще получава транзитни такси, но с тях ще трябва да заплаща уастието си в проекта "Южен поток", защото в момента няма средства, които да вложи при изграждането на тръбата.

В момента има прокопана 2 км траншея по оста на газовата връзка с Румъния, като са положени 500 м тръби, а очакванията са по завършения газопровод да потече природен газ по-скоро от предвиденото, посочи още Добрев.

Възможно е България да използва част от 200 млн. евро отпуснати от Европейската комисия за изграждане на връзката с Турция, каза още енергийният министър.