"ГЕРБ пак саботира забраната за строежи в заменените гори" , съобщава от първа страница в. "Сега"

Втори месец министерството на земеделието бойкотира новия Закон за горите и на практика позволява строежите в горите, взети със замени, показа проверка на "Сега". За да влезе в сила забраната за строежи, наложена след силен обществен и медиен натиск, до един месец след публикуването на закона агроведомството трябваше да обнародва в "Държавен вестник" всички имоти, придобити със замяна. Две седмици след като това се случи, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, общинските служби по земеделие и Агенцията по вписванията трябваше да отразят по картите и регистрите си ограниченията за строеж и препродажба върху заменените гори.
Законът бе публикуван в "Държавен вестник" на 8 март, т.е. процесът трябваше да приключи до 22 април. Министър Мирослав Найденов обаче не само не е спазил срока, но и до вчера не бе публикувал нито една порочна сделка. Затова и агенциите не могат да приложат ограниченията върху тези масиви и да ги защитят от препродажба и започване на застрояване. "На практика от 8 април насам върху тези масиви няма никаква защита и новите им собственици са могли да стартират процедура по смяна на статута на земята", обясниха пред "Сега" юристи.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Разделени заедно", информира на първа страница "Дневник"

Регионът на Пловдив, България...Иван* е собственик на сравнително голяма българска компания за производство на зеленчуци. От години е в бизнеса и работи основно с двама прекупвачи. Разказва две истории за отношенията си с тях. Едната е съвсем прясна - след случаите с e.coli зеленчуците поевтиняват. Въпреки че в подписания договор за изкупуване има конкретни цени, единият от изкупвачите му настоява за намаление заради общата конюнктура. Иван се съгласява, тъй като няма избор.

Преди две години пък не успява да произведе поръчаното от другата фирма количество, заради което изкупува продукция от съсед на по-висока цена, за да го достави. Моли прекупвача да се съобрази с по-високата цена, но напразно. Иван описва натиска на прекупвачите с няколко думи: "Просто те са силното звено по веригата."

Регионът на Ротердам, Холандия...Петер е млад предприемач от фермерско семейство и съсобственик в оранжерия за производство на домати. Въпреки че фирмата му е малка, продукцията му се продава в цяла Европа. Казва, че разчита на сравнително стабилни цени и сигурност на покупките. Петер сам си търси клиентите и работи без посредници. Toва става чрез членството му в организация на производителите в Холандия, която е и най-голямата в Европа. Тя му помага за пазари, логистика и ноу-хау.

Прочети още от статията на в"Дневник"

" Лов на таратайки по малките автогари" , четем на първа страница на в. "Монитор"

Масови проверки за годността на старите автобуси започва автомобилната администрация в цялата страна. Това съобщи вчера зам.-министърът на транспорта Камен Кичев, който откри старта на акцията. Колкото по-отдалечено и по-малко е населеното място, в толкова по-окаяно състояние е автобусният му транспорт, коментира зам.-министърът. Той обяви, че до два дни стартира национална кръгла маса с всички представители на автомобилния бранш, които да търсят начини за повишаване сигурността при превоза на пътници и обновяване на автобусния парк. Всеки, който не отговаря на изискванията за безопасност и няма доказателства кога и къде е преминал технически контрол,
ще бъде спиран от движение
категоричен бе Кичев.
До 18 ч вчера бяха проверени над 400 автобуса в цялата страна. На Централна автогара в столицата кола на фирма „Комета", натоварена с 20-ина пътници, беше спряна, след като се установи, че спирачният й диск е спукан и при малко по-силно натискане на спирачката автобусът би станал неуправляем. Това съобщиха за „Монитор" от транспортното министерство. От утре фирмата, която е возела по линията Варна-Севлиево-София, ще бъде проверявана, и ако трябва, лицензът й ще бъде отнет. Водачът на автобус по линията София-Бургас Георги Арнаудов пое ангажимент пред „Монитор" да помоли пътниците да сложат фабрично монтираните на седалките колани. Арнаудов заяви, че след учтивата покана от 48 пасажери, 40 са продължили пътуването си с колан. Трагедията на автомагистрала „Тракия" изпразни автобусите от морето до столицата.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Всеки 10-и кандидат за ипотечен заем има лошо кредитно досие", четем на първа страница на в. "Класа"

Всеки 10-и потребител, който иска ипотечен заем, има лошо кредитно досие, сочат данни на "КредитЦентър". Има нередовни клиенти с проблеми в обслужванията най-често на потребителски заеми и кредитни карти, на които им се отказва ново финансиране, коментира пред „Класа" Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията. Налице са и случаи, в които хората са изтеглили потребителски заеми с малки вноски от 60-70 лв., но не са имали възможност 1-2 месеца да плащат и са решили да се издължат накуп след даден период. Тогава те автоматично влизат в Централния кредитен регистър, защото са забавили плащането с над 30 дни и тяхната кредитна история вече е под наблюдение, обясни той.
При кредитните карти много често хората не са разбрали достатъчно добре какви са условията за минимални вноски, които трябва да внасят всеки месец. Някои клиенти дори не подозират, че кредитната им история е лоша, посочи Тошев, но все пак направи оптимистичната прогноза, че очаква броят на хората с лоши кредитни досиета да продължи да се увеличава, тъй като все повече се говори за тези проблеми и клиентите вече знаят, какви могат да бъдат последиците.
Припомняме, че преди дни Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк, коментира в интервю за "Класа", че пикът на лошите кредити се очаква към края на третото тримесечие на тази година. По думите й лошите заеми продължават да растат, но това е очаквано от банковата общност.
Последните данни на БНБ пък сочат, че всеки пети кредит, отпуснат от банките в страната, е необслужван в срок или преструктуриран в края на април. Проблемните заеми в системата у нас вече са над 7.73 млрд. лв., или близо 20 на сто от всички отпуснати средства без овърдрафтите.

Прочети още от статията на в. "Класа"

"Обстрелват Темида с sms-и", пише на първа страница в. "Стандарт"

SMS обстрел подлуди Темида. Трети ден на всеки 5 минути по един член на Висшия съдебен съвет получава текст: "Подай си оставката за доброто на България." Всеки от кадровиците е получил досега средно по 288 кратки съобщения на GSM-а си. Телефонният терор започна, след като сайтът "Биволъ" публикува номерата на висшите магистрати и призова българите да им искат оставката с sms-и. В същото време Българският Хелзинкски комитет отправи апел към хората да пращат на членовете на ВСС имейли с подобно съдържание. Правозащитниците започнаха и електронна подписка за разпускане на съвета със заглавие: "Сбогом, ВСС!"
В списъка с телефонните номера на кадровиците е сгрешен само този на адвокат Георги Гатев, член на съвета. На публикувания телефон се обажда пенсионер, който вече се е побъркал от sms-ите с искане за оставка.
"Електронните ни пощи са задръстени и блокирани", оплакаха се от администрацията на ВСС. Само на един адрес са пристигнали над 5000 писма с едно и също съдържание.
Телефоните на кадровиците в Темида прегряха вчера. Всеки sms е придружен с рекламен текст за участие в игра на късмета. Той се появява, когато съобщението се изпрати не от GSM, а от интернет страници за безплатни sms-и у нас и в чужбина. По номерата на изпращане кадровиците вече са установили, че става въпрос за сайтове в България, Франция и Норвегия.


Прочети още от статията на в. "Стандарт"

"Митничарите стават следователи", пише в. "Сега"

Идеята митничарите да получат разследващи функции най-сетне придобива сериозни измерения. Министерството на финансите е готово със законови поправки, според които митнически инспектори като дознателите от МВР да имат правото да претърсват, конфискуват и събират доказателства за престъпления, които ще се уважават в съда. Преди време т.нар. митническо дознание бе закрито, след като МВР надделя във вечния спор с митниците кой е по-компетентен.
Сега МФ предлага промени в Закона в акцизите и в Наказателния кодекс, които да регламентират работата на митничарите по разследване на престъпления, свързани с акцизни стоки, контрабанда, криминален реекспорт, укриване на данъци и източване на бюджета. Както при полицейското дознание и тук прокуратурата ще има водеща роля в досъдебното производство. Митничарите дознатели обаче ще си "правят отвод" и ще отстъпват на колегите си от МВР разследването, ако се окаже, че са замесени служители на агенция "Митници", предвиждат проектопромените. Предвидена е и изрична забрана началници на митническите инспектори да им влияят за провеждане на разследването. Казано иначе, шефовете на различни териториални звена няма да могат да разпъват чадъри над конкретни фирми и бизнесмени.

Прочети още от статията на в. "Сега"


"НОИ пести от майки и болнични ", информира "Дневник"


Националният осигурителен институт (НОИ) е успял да спести 10 млн. лв. само за пет месеца за сметка на работодателите, а жените в майчинство получават средно с 50 лв. по-малко. Това е ефектът от по-високите изисквания, които въведе НОИ с мотив затягане на контрола срещу злоупотребите. На практика институтът успя да намали разходите си за обезщетения, изплащайки по-малко пари за болнични и майчински.

С 50 лв. е намаляло средното месечно обезщетение за майчинство от началото на тази година. През периода януари-март майките са получавали средно по 23.53 лв. на ден, което е с 2.23 лв. по-малко спрямо последното тримесечие на миналата година. Това означава, че ако месецът обикновено има 22 работни дни, през 2010 г. новите обезщетения са били средно по 567 лв., а в началото на тази размерът им е паднал до под 518 лв. Това показва справка на НОИ, поискана от "Дневник".

Основната причина за намалението е, че от 2011 г. сумата за обезщетението се изчислява от дохода на жената за последните 18 месеца, а не от 12, както беше преди това. Целта на повишаването на изискването беше да се предотвратят случаите, при които жените започват да се осигуряват върху много по-висок доход, след като разберат, че са бременни.

Прочети още от статията на в"Дневник"

"Туристическите райони трябва да са търговски дружества", интервю от в. "Класа"


Румен Драганов, председател на Контролния съвет в Националния борд по туризъм:
- Г-н Драганов, неотдавна министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че ще се разработят правила за управление на курортите. Какви са предложенията на Националния борд по туризъм по този въпрос?
- От самото създаване на борда повтаряме, че в Закона за туризма трябва да има специална глава за туристически зони, туристически места и туристически точки. Туристическите комплекси са туристически зони, те са екстериториални единици на територията на общината и трябва да имат самостоятелно управление. Първо, трябва да бъдат определени границите им, след това трябва да се уточни статутът им, защото тази зона за разлика от общината няма гробищен парк, няма население. Но в определени моменти се превръща в един голям град. В Слънчев бряг в разгара на сезона има 90 000 туристи, а общо около Несебър достигат 300 000. Ние говорим за сложна конюнктура, която в случай на бедствие, аварии, трябва да има отлична организация. Не става дума само кой ще плаща тока на алеите, а това кой организира сигурността на туристите - те се нуждаят от медицинско обслужване, от полиция, от сигурност. Всяка зона трябва да има главен управител или генерал губернатор.

- В Слънчев бряг например кой ще е по-работещият принцип - комплексът да остане в ръцете на „Слънчев бряг" АД, или да премине към община Несебър, както искат собствениците?
- Курортът „Слънчев бряг" е обща територия, която по времето на приватизация 1997-2001 г. беше разпределена така, че всеки хотелиер закупуваше хотела, след това земята под хотела, така както се купува жилище. Още в самото начало собствениците са се съгласили да купят идеални части, съответно са поели ангажимента да придобиват ползи от прилежащите територии и да правят съответните разходи за това. Всички хотелиери при приватизацията са се съгласили да плащат съответната такса на „Слънчев бряг" АД за поддържане на инфраструктурата.
И сега се получава точно както живущите в жилищния блок казват, ние плащаме данък на общината, защо трябва да плащаме на домоуправителя за портиер, за чистач и осветление на стълбището. Собственикът на инфраструктурата на „Слънчев бряг" има право да извършва продажби и да я управлява, да има приходи от търговски дейности. Но в случая домоуправител се явява „Слънчев бряг" АД. Всеки може да иска да се откаже от стълбището и да поиска общината да го мете и чисти във всяка жилищна сграда в София, Пловдив, Варна. Но общината едва ли ще приеме да стане собственик на всички стълбища, защото тези, които живеят в апартаментите, се карат помежду си и не искат да говорят.
Съседният комплекс на Слънчев бряг -"Елените", също се състои от хотели, вили и алеи и се управлява от частно дружество „Елените". То по никакъв начин не желае тези алеи да отидат към общината. Дружеството е точно толкова частно, колкото частен е и „Слънчев бряг".

Прочети още от интервюто на в. "Класа"

 

"Премиерът похвали министрите си", пише в. "Монитор"

Отлична оценка на строителния министър Росен Плевнелиев и на половината кабинет даде вчера премиерът Бойко Борисов. "Аз имам доста такива министри" - некритикувани и харесвани като Росен Плевнелиев, отговори Борисов на въпрос дали строителният министър ще бъде издигнат за кандидат-президент. Такива били и министрите Маргарита Попова, Нона Караджова, Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Мирослав Найденов, Вежди Рашидов, Николай Младенов.
На 4-5 септември ще кажем нашия кандидат за президент, защото дотогава имам друга работа, каза още Борисов пред бТВ по темата за предстоящите избори. Премиерът обаче бе категоричен, че иска максимум неполитизирано време, за да работи правителството. Той отново подчерта, че за ГЕРБ и двата вота са важни, но по-важни са местните избори. "Затова аз внимателно следя, анализирам и избирам общински съветници, а когато дойде време да се зачеркват от листите, това ми отива на мен да го правя", заяви Борисов.
По най-бързия начин, след като се разберем с Националния съвет за тристранно сътрудничество, ще бъдат увеличени вдовишките пенсии с една трета и минималната работна заплата на 270 лева, каза още министър-председателят. Той добави, че това са възможностите на държавата.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Червени стикери клеймят длъжници", информира в. "Стандарт"

Червени стикери лепят от Националната агенция по приходи на автомобили и други вещи, които са запорирани заради неплатени дългове към държавната хазна. Длъжникът няма право да маха стикера с надпис "Запорирано от НАП", обясниха от Националната агенция по приходите. Лепенето на стикерите стартира вчера. Те се слагат на видно място върху вещите, а при автомобилите - на предното стъкло, ако длъжникът не е отговорил на многократните покани да си плати борчовете. Червените лепенки ще се слагат и на оборудване в заведения, които са нередовни към хазната и не са платили в срок данъците си. Вещите под запор не могат да се продават или подаряват. Освен това всички ще виждат, че собственикът на автомобила не е изряден към държавата. По този начин автомобилите на закъсалите бизнесмени, които не си плащат данъците, ще бъдат разпознавани отдалеч от партньори и клиенти. От агенцията по приходите са започнали да разпращат писма до работодателите на над 10 хиляди длъжници с искане да бъдат запорирани заплатите им, докато не изплатят дълговете си към бюджета, съобщиха още от НАП. Публичните изпълнители не могат да вземат домашния любимец на длъжниците и вещи от първа необходимост като една печка, един хладилник, кревата и гардероба. Всички бижута на длъжниците, както и телевизорът в дома може да бъдат конфискувани за неплатени дългове.

Прочети още от статията на в. "Стандарт"