В защитената местност „Рупите", със средства по програма PHARE и без разрешение от съответните органи, се изгражда „екопътека", алармираха експерти на БАН.

Местността Рупите е обявена за защитена през 1980 г., а природната забележителност Кожуха - през 1975г. Кожух планина е най-богатата на влечуги екосистема в България.

Районът се прочу с живеещата в подножието на Рупите българска пророчица Баба Ванга, след смъртта й там бе построена църква, изписана от Светлин Русев. Мястото привлича много поклонници.

Изневиделица е решено в тази свята местност да се построи „екопътека", която да премине от с. Рупите през тамошните минерални извори до върха на Кожух планина. Строителните работи се изразяват в смъкване на скат от Кожуха, изравняване на скалата и полагане на бордюри през около 1,5 м. от двете страни на мястото на вече сринатия скат.

Строителните дейности увреждат антични пластове. Местността около Кожух планина има специално историческо значение. На Рупите бе открито едно от най-редките по нашите земи съкровища от Ранната Бронзова епоха.

По принцип РИОСВ Благоевград би могъл да разреши строителството на екопътека и в тази местност. Само че за да бъде дадено такова одобрение се изисква спазването на определени процедури, които не са проведени.

"Извършването на строителни дейности е възможно само след положителен ДОВОС, а в случая с Натура 2000 мястото - и с положителна Оценка за съвместимост. Такива оценки няма и строителните дейности са грубо нарушение на националното и европейското законодателство. РИОСВ Благоевград обаче мълчи" - коментира експерт от БАН.

Строи се бързо, без да се дава гласност, защото статутът на района, с изключително богатото си биологично разнообразие с консервационна стойност, не позволява никакво строителство.

Природозащитниците настояват строителните действия в защитената зона да бъдат спрени моментално и да се потърси най-строга лична отговорност на виновните лица и институции.