Икономиката на Индия е отбелязала 8.6% ръст за тримесечието, започващо от декември, съобщава AFP. Голямата цифра се възприема като слаб резултат, защото през същия период на миналата година бе отбелязан 9.3% ръст, като прогнозите на анализаторите също сочеха нарастване на БВП за тримесечието с 9.3%.

Причина за по-лошите резултати се търси в слабото селскостопанско производство, то от своя страна обусловено от недостига на мусонни дъждове в Индия. Данните дойдоха на 28 февруари, същият ден, в който бе приет бюджетът на Индия за 2007, залагащ за следващата фискална година предимно на фермерството.

Ръстът през тримесечието е бил белязан от добрите резултати в промишления сектор и при услугите, макар ръстът на промишлеността от 10.7% да е бил по-бавен от ръста в последното тримесечие на 2006. В минното дело ръстът е бил 5.7% спрямо 2.7% преди, докато електричеството, доставките на газ и енергия са нараснали с 9.3%, сравнено с 5% за същото тримесечие на миналата година.

Икономиката на Индия за последните три години нараства с над осем процента годишно и това я прави втората по темп на развитие сред водещите в света икономики.

Централната индийска Резервна банка повишава лихвите от края на 2004 за да възпре инфлацията която в началото на февруари удари двугодишен връх от 6.73%. Инфлацията е доста над равнището на толеранс на централната банка от 5.0% до 5.5% и Резервната банка заяви, че няма да се колебае да вдига лихвите и по-нататък.

Инфлацията е подхранвана от недостига на зърнена продукция, което покачи цените на основните храни. Допринесе и силното търсене от все по-активната средна класа на жилища, автомобили и потребителски стоки в нацията с население 1.1 милиарда. Правителството постави в бюджета граница на фючърсите на пшеница и ориз, които са основните съставни части в хранителния рацион на индийците.