Индустрията и компаниите големи консуматори на електроенергия поискаха нулев ръст в цената за пренос на ток.

Това стана ясно по време на проведената късно вчера среща между представителите на бизнеса и експерти от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.

Представителите на Българска стопанска камара, както и членуващите там големи индустриални компании обсъдиха възможността с ДКЕВР да се въведе преходен период при въвеждането на новите цени на тока, както и цените да се определят на базата на пазарен принцип в зависимост от цената на първичните енергоносители.

Бизнесът поиска от комисията също така да се спре търговията с ел. енергия и да се гарантира определен резерв за сектора на индустрията в страната. Компаниите консуматори на високо напрежение останаха строго за недопускане на кръстосано кредитиране за сметка на бизнеса.

Страните, участващи в срещата стигнаха до извода, че разговорът не трябва да се спира на такъв етап и, че има много точки, по които дискусията трябва да продължи.

Представителите на бизнеса се договориха да изпратят колективно искане до ДКЕВР с всички свои предложения, с което да се определят пътища за въздействие.

Припомняме, че причината за иницииране на подобни искания от представителите на индустрията у нас стана покачването на цените на тока и особено преноса на ел. енергия, чийто драстичен скок достигна 45%. Цената пък на ел. енергията за фирмите, консумиращи енергия с високо напрежение достигна до 41% през уикендите.

Според компаниите такива цени влияят негативно на конкурентоспособността на бизнеса, нарушават възможностите за изпълнение на търговските им договори, както и принуждават предприятията да бъдат стимулатор на инфлационен натиск.