Инж.Тодорова е директор на ДГС „Габрово" от септември 2012 година. Преди това е била заместник директор на горските стопанства „Преслав" и „Плачковци". Има 18-годишен стаж в системата на горите.

За преодоляването на пораженията от мартенския ураган в габровския лесопарк „Градище" и съпътстващите го технически и икономически проблеми, разговаряме с директора на ДГС „Габрово"

Инж. Тодорова, преди няколко месеца разговаряхме с Вас за пораженията от урагана, който засегна Габрово. Как върви справянето с последиците от него?

Доста трудно. Оказа се, че засегнатите площи в лесопарка "Градище" са много по-големи от първоначално констатираните. Колегите ми все още подават информация за увредени насаждения.

На първо време успяхме да направим процедура, според изискванията на ЗГ и да отдадем за ползване дървесината в лесопарк Градище. Тъй като трябваше да бъдат спазени определени законосъобразни срокове, усвояването на изкоренените и пречупени дървета започна едва в средата на юни.

Извеждането на самата сеч протича много бавно. Това се дължи на характеристиката на терена, повредите върху дървостоя и лошите метеорологични условия през изминалите месеци.

Като цяло работата в повалената гора е много опасна. В момента там работят бригади от Румъния, със специализирана техника за сеч и извоз. До края на юли очакваме и мобилни дробилни машини, с които вършината в сечището да бъде надробена и изнесена от него.

Срещате ли трудности с реализацията на дървесината?

Да, за съжаление. Кризата в България не подмина и горския сектор. Пазарът на иглолистна дървесина е изключително свит, а тук става въпрос за огромни количества, както строителна (с по-високо качество), така и технологична (с по-ниско качество) дървесина.

Проблемът е, че трябва да се действа по възможно най-бързия начин. Иначе рискуваме да похабим и без това увредената дървесина. Забавянето поради липса на пазар, заедно с влажната пролет и сравнително топлото лято са предпоставка за масово размножавани на насекомни вредители. В някои от пречупените и повалени дървета вече се констатира наличието на такива. Това се явява като сериозна опасност за здравословното състояние на останала гора в района, която не пострада от ветровала и ветролома.
В районът на поражението се работи от изгрев до залез слънце, седем дни в седмицата.

Изготвили сме график с дежурства за почивните дни и всяка постъпила заявка за транспортиране на дървесна се изпълнява.

Предвиждате ли освободените площи да бъдат залесени?

Както коментирахме и при предишната ни среща, от лесовъдска гледна точка, след такива природни бедствия, по-устойчиви ще бъдат тези гори, които сами са се възобновили и възстановили. Те ще бъдат с различен видов състав и различна възраст, ще бъдат по-малко предразположени към заболявания и въздействие на други външни за екосистемите фактори.

Но тъй като става въпрос за градски лесопарк, ще се постараем той да бъде възстановен в най-кратки срокове. За това на местата къде няма подраст (/малки фиданки) ще бъде извършено залесяване.

И накрая бих искала да изкажа благодарност на всички мои колеги, с които заедно се опитваме да се справим с неблагоприятна и трудна ситуация, в която изпадна Държавно горско стопанство Габрово