Хората с онкологични заболявания и с инфаркти няма да бъдат в листа на чакащи, а ще бъдат включени в основния здравен пакет.

За това увери министърът на здравеопазването Петър Москов на първото заседание на новия здравен консултативен орган "Партньорство за здраве" към Министерския съвет, съобщава БНР.

Припомняме, промените в Закона за здравно осигуряване предвиждат разделяне на заболяванията в категории, които включват и основен здравен пакет, допълнителен пакет и пакетът за спешни случаи. Предвижда се също така и листа на чакащите.

Целта на основния пакет е да има апаратурно, финансово и кадрово обезпечаване на всички масови заболявания, от които страдаме всички, обясни Петър Москов.

За да може пациентът да контролира качеството на лечение, ще трябва след излизане от болница да получи и финансов документ за какво са похарчени парите при неговия престой.
"Освен епикризата, която лечебното заведение ви дава, трябва да ви даде и финансов документ, в който пише: за вашето заболяване бяха изразходвани тези, тези и тези неща, които струват толкова и толкова", каза Москов. По думите му пациентът също трябва да има ясна информация.

Болниците ще бъдат санкционирани и ако искат пари от пациенти, приети по основния здравен пакет.

Министър Москов съобщи, че 3 или 5 хеликоптера ще станат част от спешната медицинска помощ у нас
"В рамките на тази година да има реално действаща санитарна авиация с ясен регламент, за да може това да бъде част от системата на спешната помощ."