Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил ще участва в среща на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

Председателството и комисията на ЕС ще представят информация за ветеринарните и фитосанитарните преговори между ЕС и Руската федерация, както и актуална информация за ситуацията на територията на Европейската общност по отношение на инфлуенца по птиците /щам Н5N1/.

Очаква се на заседанието да бъдат представени и обменени мнения по предложението за Регламент на Съвета, определящ специфични правила за - сектор "Плодове и зеленчуци", общата организация на пазара на зърнени култури и финансирането чрез интервенции от Европейския фонд за ориентиране и гарантиране на земеделието.

По време на заседанието Германското председателство ще направи представяне на работна програма на ЕС за първото шестмесечие на 2007 г.

По повод влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. министър Кабил ще даде прием в Постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел.

Поканени са еврокомисарите по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер-Боел, по здравеопазването и защита на потребителите Маркос Киприану, по рибарство и морски въпроси Джо Борж, генералните директори на ГД "Земеделие" и ГД "Рибарство"на ЕК Жак Люк Демарти и Фокион Фотиадис, както и всички министри на земеделието на страните-членки на ЕС.