Следственият комитет (СК) при прокуратурата на РФ официално повдигна обвинения против началника на инспекцията на сметната палата на Русия, че е изисквал подкуп. Полковникът от руската армия Юрий Гайдуков е поискал от „Енергомаш", структура на Роскосмос, подкуп в размер на седем милиона евро. Съучастници на полковника са някои си Серых и Гагичаев.

Адвокатите на задържаните твърдят, че ръководството на „Енергомаш" само е инициирало възбуждане на делото за подкуп, за да отклони за известно време следствието от своята дейност.

„Когато сметната палата започна проверка в завода, ръководството на завода помоли Серых (той работи в голяма московска юридическа компания) да даде юридическо е заключение по повод на това колко плачевно е състоянието им" - разказва адвокатът Людмила Айвар. -- За тази работа му е определен хонорар в размер на един милион евро. Тъкмо с тези пари са го „пипнали" спецслужбите, когато е предавал отчетите - направо на територията на завода. Но ръководството на завода всичко преобърна така, че тези пари са част от подкуп. Макар че нито моят клиент, нито Гагичаев имат някакво отношение към Гайдуков. Не е изключено, че това е нещо като политическа поръчка.

ОАО „НПО Енергомаш на името на академик В.П. Глушко" е водещо в света предприятие, разработващо и произвеждащо двигатели на течно гориво за космически и балистични ракети.

Сумата един милион - струва ми се висок хонорар дори и за работата на руски юрист, се обяснява от адвоката Айвар по следния начин. СП е провеждала проверки в Енергомаш от края на миналата година, открити са сериозни нарушения и работата отивала към възбуждане на углавно дело. Затова ръководителите на завода се обръщат към юриста Серых, който да осъществява юридическото съпровождане на проверката от страната на предприятието. И по-рано Серых е бил консултант на Енергомаш и за услугите си юристът е поискал хонорар от един милион. „Той искаше да му преведат парите по банкова сметка, но незнайно защо заместник генералният директор искаше да му предадат парите в налични".

Следствието вменява на полковник Гайдуков организацията на това престъпление.

Спецслужбите са получили сигнал от един от ръководителите на Енергомаш, че Гайдуков неведнъж по време на проверката си в предприятието е предлагал да се изгладят всички проблеми с изчезването на бюджетни пари, които са били отпуснати за производство на ракетни двигатели. За решаване на проблемите Гайдуков уж си поискал € 7 млн., но се е съгласил парите да се изплатят на части и да ги получи чрез своите посредници.

Общо взето, това е ситуацията, доста заплетена, както казва началникът на Енергомаш. Той е сигурен: никой в нашето предприятие никому не е предлагал подкуп и съответно не е давал пари. Главата на Роскосмос Анатолий Перминов също отрича, че ръководството на Енергомаш би могло да е корумпирано.

Тогава как ще обясним историята, която разказва следствието? Господин Серых си е дошъл за хонорара в градчето Химки под Москва, където е седалището на Енергомаш. Получил парите, сложил ги е в чантата си, върнал се до колата и там са го задържали сътрудниците на ФСБ (Федералната служба по безопасност). Парите в чантата се оказали белязани - сътрудниците на службите за сигурност написали на тях „взятка". В същия ден в Москва е задържан предприемачът Алан Гогичев, който по версията на следствието трябвало да предаде хонорара на началника на инспекцията на СП Юрий Гайдуков. Последният, така считат в следствения комитет при прокуратурата на РФ, бил обещал на Серых да нанесе необходимите изменения в акта на проверката на предприятието.

Запознати казват: как Гайдуков би могъл да промени протоколите, след като те още от март 2007 бяха станали публично достояние в определени компетентни среди?

Сега задържаните Серых и Гайдуков са в болнични заведения под охрана, тъй като и двамата са получили сърдечни пристъпи. Както стана ясно, те отхвърлят вината си, адвокатите им настояват, че Енергомаш изкуствено е създало тази ситуация, за да избегне отговорността за нарушения, установени при проверката, проведена от СП.

При дедукция се откроява един много специален момент, който може би е във връзка със заплетената ситуация, а може би няма нищо общо с нея: скорошната авария на космическия кораб „Протон-М", носещ японски сателит. Наистина, изгърмяха няколкостотин милиона евро, обаче по-важното икономическо последствие бе, че се взе на прицел сектора в руската космическа промишленост, произвеждащ ракети с течно гориво. Екологично взривоопасният хептил, горивото на руските ракети, не би трябвало да е в употреба от десетилетия, но руското лоби на космическата индустрия не иска да загуби доходния бизнес и места. Бинго! - усъвършенстваният двигател на падналия в пустините на Казахстан Протон-М е произведен именно в Енергомаш. Налети са стотици милиони (както може да се предположи) в усъвършенстването на двигатели за ракета носител, която през 1960те направи първите си полети.

Незнайно на какво ставаме свидетели сега: на чистка в руските финансови ведомства, подета от новия премиер (Зубков е работил в сектора на финансовия държавен одит десетилетия и се предполага, че добре познава Гайдуков), на премахване на неудобни бетонирани номенклатурчици в космическото машиностроене от страна на неумолимия Путин, или разборка сред взимащите прекалено твърде големи комисионни руски адвокати и одитори.

Одиторът Сергей Абрамов, куратор на проверката в Енергомаш, изтъква сериозните финансови нарушения в предприятието, визира безсмислието те да се крият, след като са станали известни на властите, и нарича полковник Гайдуков „компетентен и професионален сътрудник. Материалите, подготвени от него, винаги са били убедителни".