Икономическият растеж на България показва динамика, докато инфлацията достига рекордно ниво през първите месеци на 2009 година. Това е записано в доклада на Международния център за икономически растеж ICEG в доклад от миналата седмица, който разглежда икономическото развитие на източно и централноевропейските страни.

Сред другите акценти на анализа: бюджетът на България излиза „на черно" (т.е. има бюджетен излишък), което дава възможност да се намалят данъците в България. Дефицитът във външнотърговския баланс е основният риск за 2008 година.

Премиерът Сергей Станишев преживя пет вота на недоверие, инициирани от опозицията през последните пет месеца на 2008 година. Станишев продължава да заема своя пост и да ръководи своята партия. Няколко министри и заместник-министри се разделиха със своите кресла през май и юни. Засега партия ГЕРБ, новата дясноцентристка партия, ръководена от кмета на София Бойко Борисов има най-големи шансове да спечели парламентарните избори през 2009 година. Изглежда че и малки партии ще играят основна роля в следващото правителство.

По отношение на икономическия растеж България показа добро развитие през първото тримесечие на 2008 година. Реалният БВП е нараснал до 7% през първите три месеца на годината - третият най-висок икономически растеж в Европейския съюз.

Селското стопанство бележи спад от 1,6% през тримесечието, което се отрази на растежа. Експертите очакват, че секторът ще окаже положително влияние за ръста на БВП през тази година заради по-добрите метеорологични условия в сравнение с 2007 година. Индустрията и строителството са намалили скоростта на растежа през първите пет месеца на 2008 година. Те се развиват при вътрешно търсене и повишаване на производствения капацитет в резултат на преките чуждестранни инвестиции. Услугите се радват на силно потребителско търсене.

Вътрешното търсене загуби поради спад на инвестициите и намаляващи публични разходи /-5,8%/. Между впрочем ръстът на частното потребление е 5,7%, малко по-високо от 2007 година, което се подхранва от растежа на заплатите и кредитния бум.

От друга страна нарастването на износа се е увеличило от 5,2% миналата година до 9,2% през първите три месеца на 2008 година, докато вносът бележи ръст от 5,8%. За второто тримесечие нетният износ има положителен принос към икономическия растеж на България след 10 негативни тримесечия.

Прогнозите на експертите са за 6% ръст на БВП през 2008 година и 6,5% ръст за 2009 година. Риск техните очаквания да се окажат неверни има заради растящите цени на енергията, напрежението на международния финансов пазар и спада в Европейския пазар.

Безработицата намаля през първата половина на 2008 година до 6,2% през май. Броят на заетите се увеличи с повече от 70 хиляди за година. Нови работни места бяха създадени предимно в услугите. Заплатите се увеличиха значително, в резултат на силния производствен ръст и стегнатия трудов пазар. Средната брутна месечна заплата нарасна от 400 лева през март 2007 година до 500 лева през март 2008 година.

Трудовата производителност се очаква да нарасне с 2% през 2008 година. Очаква се броят на заетите да нарасне с 4%. Прогнозите на центъра са, че безработицата ще намалее до 5,1%.

Инфлацията достигна високо ниво през първата половина на 2008 година. Хармонизираният индекс на потребителските цени се увеличава след април 2007 година и достигна до 14,7% през юни 2008 година. Инфлацията е най-висока за изминалите 10 години.

Няколко фактора са повлияли ръста на цените. Най-вече цените на храните с 23,6% увеличение на годишна база през юни. На второ място поскъпна енергията. Третият фактор за високата инфлация е ръстът на заплатите и силното вътрешно търсене. Прогнозата на Международния център за икономически растеж е, че годишната инфлация за 2008 година ще бъде 11,5%.

Според експертите, след това инфлацията ще намалее до 7,7%. Основният риск за по нататъшно поскъпване имат цените на храните и енергията и ръстът на заплатите. Прогнозите на специалистите са, че страната ни ще бъде готова да приеме официално еврото след 2013 година.

Очаква се и тази година бюджетната година да завърши с излишък, който вероятно ше е 3,8% от БВП. Докато износът на блага се е увеличил до 27,8% през първите пет месеца на годината, вносът е нараснал с 25,6%, изчислен в евро. Дефицитът в търговския баланс се е повишил до 21,6%. Международният център за икономически растеж развитие очаква инвестициите у нас да намалеят.

Румъния също показва силен икономически растеж - страната е на второ място ро ръст на икономиката след 27-те страни на ЕС. Безработицата е намаляла до 6,3% през първото тримесечие на годината. Най-голямото предизвикателство за Румъния ще е инфлацията, твърдят специалистите.