Александър Прокопиев заема длъжността председател на Управителния съвет на „Каолин" АД и главен изпълнителен директор от януари 2006 година. Дотогава той е изпълнителен директор на дружеството, избран на тази позиция от април 2000 година. От август 1998 г до  януари 2000 г. е регионален представител за Северна България на „Бентонит",  Кърджали.

Г-н Прокопиев, може ли да представите вашата продукция и производства у нас и извън страната?
- „Каолин" АД добива различни видове индустриални минерали и разполага с производствени мощности в България, Украйна, Сърбия и Албания. Общият годишен капацитет на „Каолин" и неговите дъщерни дружества надхвърля 4,5 млн. тона пясък, каолин, варовик, фелдшпат, доломит и глина, като качествата на нашите продукти са добре познати в цял свят.

Продуктите на „Каолин" намират приложение в осем индустрии, сред които стъкларската, керамичната, хартиената, строителната, леярската и пр.

 

 

 

 

Намирате ли изход от финансово-икономическата криза?
- Една от основните ни задачи от 2009 г. насам е как да се справим с финансовата и икономическа криза. Въпреки частичния спад на доставките и завишените цени на горивата в България, в крайна сметка „Каолин" намери изход от създалата се ситуация, тъй като почти половината от приходите ни от продажби са от износ за страни, където кризата не оказа такова голямо влияние - от регионите на Северна Африка, Близкия и Среден Изток.

Преди два месеца успяхме да финализираме ключов проект за „Каолин" в Украйна и да открием официално завод за обогатяване на кварцови пясъци. Това ни дава възможност да предоставим на клиентите си от Украйна, Беларус и Русия продукти с изключително високо качество. Инвестицията е на стойност 15 млн. долара и е една от най-големите български вложения през последните години в Украйна.

 

 

Дайте по-разширена и актуална информация за най-интересните проекти и инвестиционни намерения на Каолин" АД?
- Освен стратегическата за „Каолин" инвестиция в Украйна, дружеството може да се похвали с мащабен проект, който спечели по оперативна програма за развитие на конкурентоспособността.

Основната му цел е да бъде разширена производствената дейност и продуктовата гама на „Каолин", което ще осигури повишаване на конкурентоспособността и устойчивото развитие на дружеството в средносрочен и дългосрочен аспект. Реализирането на проекта ще доведе до подобряване на качеството на произвежданите продукти, както и до увеличаване на производствените капацитети на кварцови пясъци и обогатени каолини.

С реализацията му ще се осъществи модернизация и автоматизация на цеховете за производство на каолин и шамот в основната фабрика на дружеството във Ветово. Ще се внедри още иновационна технология за максимално извличане на полезните компоненти от суровините, която ще бъде съобразена с последните световни постижения.

Реализирането на концепцията ще има позитивен ефект върху околната среда. Въвеждането на новата технология  ще въздейства енергоспестяващо и ще позволи по-пълноценното използване на водните ресурси. Емисиите от прах и отпадни газове ще бъдат редуцирани сериозно.

През декември пуснахме в експлоатация индустриален жп клон в Димитровград, като инвестицията е на стойност 2 млн. лв. и е една от най-големите частни в железопътен транспорт през последните години у нас.

Железопътното съоръжението ни дава възможност за директни доставки до нашите клиенти в региона и има редица положителни страни, сред които екологичен и инфраструктурен ефект. Намаляването на движението на тежкотоварните ни автомобили в района на Димитровград гарантира по-малко вредни емисии в атмосферата, както и занижаване на риска от амортизация на пътищата в района.

Една от важните стъпки за бъдещото развитие на „Каолин" е присъединяването към международната асоциация за индустриални минерали. През изминалата година станахме член на подразделението на IMA-Europe  - „KPC-Europe" („Асоциация Каолин и Пластични Глини - Европа") и това ни дава възможност да работим по актуални проблеми за бранша, свързани с околната среда, икономическите и социалните условия, здравето и безопасността на труда. Получихме вече висока оценка за участието си в „KPC-Europe" от д-р Корина Хебестрейт, директор на Европейската асоциация на минната индустрия. През последните месеци участваме активно в инициативата на IMA-Europe за класифициране и етикиране на респираторния кварц в индустриалните минерали.

 

 

Какво развитие се предвижда в краткосрочен план по отношение на обеми, на нови продукти и на нови клиенти, кои са обещаващите нови пазари за вас?
- Силни за нас са пазарите ни в Северна Африка, Близкия и Среден Изток, където реализираме предимно продукти за керамичната индустрия.

Следим тенденциите и пазарните изисквания, за да можем да иновираме във всеки един момент, като мислим за нуждите и изискванията на нашите клиенти.

Продължаваме да разширяваме своята продуктова гама, като се фокусираме върху конкурентни и надеждни пазари по отношение на логистика и качество. За пет години успяхме да се наложим  в Турция, Италия и Египет, сега, както споменах, се утвърждаваме на пазари в Северна Африка, Близкия и Среден Изток.

Най-големите ни очаквания са свързани с керамичната индустрия, която се откроява с положителен темп на развитие.

Устойчив е още темпът ни на развитие в сектора леярски пясъци - в пазари като Румъния и Турция. Бележим забележителен успех по отношение на консумацията на предлаганите от нас калциеви карбонати за фуражната индустрия, която е изцяло нов пазар за нас.

 

Бихте ли посочили кои ще бъдат най-силните продукти на „Каолин" през следващите пет години?
- „Каолин" е доставчик на решения, а не на крайни продукти и това е наша корпоративна философия.

Считаме, че основните продукти, на които ще можем да разчитаме през следващите няколко години,  ще бъдат - комплексни решения, които предоставяме за производителите от секторите   -  стъкло, керамика, бои, гуми, пластмаса и хартия.

В момента „Каолин" се налага на един от най-големите световни пазари за керамика в Азия. Страните от тази част на света играят ключова роля в глобалните планове на компанията за разширяване на позициите и стимулиране на растежа.

Ориентацията ни през последните няколко години и занапред ще е в развиване на комплексна услуга за нашите клиенти, която включва - гаранции за качество на продуктите, комплекс от основните суровини за техните производства, технически подкрепа по внедряването им, интелигентни логистични решения по доставка и цялостна компетентна подкрепа.

 

Ако бихте могли да си представите Каолин" след 10 години, какви разлики и прилики ще откриете?
- Стремим се към устойчиво развитие и превръщане на „Каолин" в регионален лидер на индустриални минерали и в „зелена" компания.

Със  сертификата по ИСО 14001:2004 доказахме въвеждането на поредица от грижи за екологично отговорно производство на продукти, предлагани на световния пазар за стъкло, керамика, хартия. Екологичният сертификат означава, че „Каолин" минимизира въздействието над околната среда. Това включва модернизиране на всички производства по начин, гарантиращ генерирането на минимални емисии въглероден двуокис в атмосферата, намаляването на енергийното потребление, извършване на собствен мониторинг за чистотата на въздуха, отпадъчните и подземните води.

Вярваме, че ще продължим да развиваме своята дейност в екологично равновесие с природата, без да я ощетяваме.

Очакваме  от производство на отделни продукти „Каолин"да премине към предлагане на комплексни решения, както и към цялостно оползотворяване на използваните суровини. Това включва отговорно отношение към природните дадености и внедряване на високотехнологични решения за безотпадно производство.