До края на тази седмица Казахстан може да вземе решение да въведе експортни такси или напълно да забрани износа на зърно - предава от Астана РИА Новости. Решението за ограничаване на износа на зърно от страната е съобщено от премиера на страната Карим Махимов на правителствено заседание днес.

Махимов е отправил поръчение до аграрното министерство на Казахстан, както и до министерството на индустрията, да „разгледат възможността за въвеждане на експортни такси или пълна забрана на износа на зърно". Тези предложения трябва да бъдат внесени до края на тази седмица.

През март Казахстан вече разглежда възможността за въвеждане на експортни такси за зърно. Малко след изявлението на казахския министър на селското стопанство тогава, цените на пшеницата на световните пазари се покачиха с 25%.

Казахстан е сред петте най-големи износители на зърнени култури в света и най-голям световен износител на брашно, изтъква руската информационна агенция.

На таблицата по-горе, изготвена от земеделското министерство на САЩ, се посочват големите износители на пшеница в света и динамиката на износа на пшеница през последните години, в хиляди метрични тона. За повече статистика - тук.