На официално публично представяне на Националния кодекс за корпоративно управление председателят на УС на АИКБ Васил Велев, изрази надежда, че неговото въвеждане ще доведе до свиване на сивия сектор и прозрачност в управлението, стана ясно от прес-съощение на АИКБ.

В своето изказване господин Велев изрази задоволство, че добрите практики, заимствани от партньорски организации от европейски страни, са намерили място в българския вариант на Кодекса и благодари на членовете на работната група, участвали в неговото изготвяне.

Спазването на нормите, заложени в него ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българските компании и ще подобри бизнес средата, като резултат от прилагането на най-добрите световни и европейски практики в управлението и в разкриването на информация.

В края на своето изказване, Васил Велев изрази надежда, че не само публичните компании ще спазват Националния кодекс за корпоративно управление. Според него, би било добре, ако той бъде коректив и на държавните и частни монополи в ютилити сектора.

Документът е подкрепен от чужди и български представители на бизнеса, от Световната банка и др. Той ще е действащ документ и във връзка с действащата от 1 ноември 2007 г. Директивата за прозрачност, която ще се прилага във всички страни на ЕС .