Кризата назрява не толкова в политическите, колкото в икономическите отношения между Русия и САЩ. Това заяви в интервю по CNN  министър-председателят на Русия Владимир Путин. Той подчерта, че руското правителство е взело решение да изключи 19 американски компании от списъка на износителите на птиче месо в Русия. Премиерът обясни това решение с аргумента, че тяхната продукция не отговаря изискванията на санитарните служби в Русия, които са направили проверка през това лято, пише агенция „Интерфакс"

Още 29 американски компании са получили предупреждение за това, че трябва „да оправят нередностите. "Надяваме се, че тяхната реакция ще бъде бърза и те ще успеят да продължат да предлагат месо на руския пазар, заяви Путин.

Той подчерта, че тези санкции нямат отношение към кризата в Кавказ. Още през юли санитарните власти в Русия съобщиха, че е въведен засилен контрол върху няколко американски компании. Резултатите от изследванията показали, че месото, внос от Америка, съдържа много тежки метали. Генадий Онищенко, главният санитарен инспектор на Русия, забрани използването на хлор при охлаждането на птиче месо.

Няма как това решение да не е разтревожило американските компании, които използват хлор при съхранението на своята продукция.

Много руснаци прекрасно помнят далечната 1990 година, когато в Русия се появиха американските пилешки бутчета, които бяха кръстени „крачката на Буш". 12 години по-късно в американското месо бяха открити бактерии на салмонела и вносът беше забранен. Сега също е възможно „крачката на Буш" за дълго да бъдат забранени на руска земя.

Русия е най-големият вносител на замразено пилешко месо от САЩ. През 2007 година Америка е доставила 845 хиляди тона месо на стойност 741,5 млн.долара на Русия, което на 71 на сто от руския внос на месо. Делът на Русия в американския износ на птиче месо е 30 на сто.