Властите в Бразилия предприеха безпрецедентен ход срещу животновъдите, отглеждащи рогат добитък, в региона на амазонската джунгла.

Бразилското правителство започна да конфискува животните пуснати да пасат на незаконни пасища в региона на тропическите гори, обяви във вторник новият министър на околна среда.

Служителите са конфискували около 3 100 глави на добитък, които според тях са били пуснати да паст в областта на екологичен резерват в щата Пара, в операция, която трябва да послужи като предупреждение за животновъдите, които обезлесяват нелегално огромни площи, за да пасат около 60 000 глави рогат добитък.

„Вече няма да бъдем меки с нарушителите", заяви министърът на околната среда на страната Карлос Минц, „Тези, които не уважават законите за опазване на екологичното равновесие в страната, ще трябва да са готови, добитъкът им да стане на барбекю за бедните", визирайки програмата на правителството за снабдяване с храни на бедните жители на Бразилия.

Кравите са били конфискувани на 7 юни от полиция и федерални агенти от Ибама. Собственикът вече е бил глобен с 3 милиона реала ($1.86 милиона) през 2005 година за незаконно обезлесяване и е пренебрегнал съдебната заповед да премести животните си от незаконното пасище.

В същото време страховете за бъдещето на най-голямата дъждовна гора в света нарастват, въпреки че годишните отчети за обезлесяването в региона показват сериозен спад, като през 2007 година са били обезлесени 1 122 247 хектара, което е най-малко за последните 16 години, а през 2004 например е била унищожена гората върху 2 737 889 хектара.

Но през тази година от се очаква ново разрастване на обезлесяването, за което в най-голяма степен ще са отговорни животновъдите.

Според скорошен доклад на екологичната организация Приятели на земята, увеличаващият се дял на Бразилия на световните пазари на месо се дължи най-вече на изсичане и изгаряне на гори в Амазонската джунгла, където земята е евтина.

Бразилия изпревари Австралия и САЩ, като най-голям износител на месо през 2004 година, като в страната се отглеждат повече от 200 милиона глави рогат добитък.

Според доклада една трета от износа на прясно месо от страната идва от пасищата в региона на Амазонка и три от всеки четири нови глави добитък след 2002 година са отглеждани в този район.

Екологичният министър заяви, че в момента се провежда операция за конфискуване на още 10 000 глави добитък от властите в Ибама пуснати не незаконни пасища в щата Рондония.

Еколозите приветстваха действията на правителството, но се надяват, че това е само началото на борбата с незаконното унищожаване на дъждовните гори в Амазония.

В същото време увеличаващото се население на страната се нуждае от храна и работа и евтината земя под дъждовните гори дава и двете на хората.

Природозащитниците настояват за запазване на тропическите гори, докато животновъдите и най-вече производителите на соя ги секат, за да увеличат полезните за тях площи.

Но заради растящите цени на храните в световен мащаб фермерите сигурно ще надделеят. През май бразилският министър на околната среда Марина Силва подаде оставка поради провалът й да защити горите.

Бразилия е най-големият износител в света на соя, захар, портокалов сок, кафе, говеждо и птиче месо, а в момента увеличава производството на жито и ориз.

През 2007 Бразилия е изнесла селскостопански продукти за $58 млрд., включително и соя за $11 млрд. Но нарастващият дял от това богатство идва от области, които някога са били тропически гори или савани.

Сега много фермери смятат, че заради нарастващото производство и печалби ще трябва да се разчисти още земя.

Реално животновъдите в Европа и САЩ също печелят от изсичането на горите, защото новите площи със соя означават повече и по-евтини фуражи за тях