Последно поколение иновативна технологична система за измерване и икономия на енергия "Еко термо" може да реши проблема с неясните сметки за отопление. На пресконференция в БТА интелигентната измервателна система беше представена официално пред журналисти, браншови организации, представители на енергийното министерство, EVN, "Топлофикация" и други, съобщиха от news.bg.

Един от създателите на проекта и автор на патента - Федерико Бари, намерил нещо общо между града, в който живее - Торино, и София, а именно - замърсяването. В европейската общност използваме огромни количества енергия. Над 70% от потреблението всъщност се дължи на отоплението. Европейската общност цели намаляване с 20% на консумацията на енергия до 2020 г. Трябва да постигнем намаление в потреблението и икономия, смята Бари.

Съществуващата съвременна система в момента има недостатъци. Тя работи на базата на топлинните разпределители, които разделят потреблението към всеки апартамент. Около 1 млн. евро всяка година се харчат за топлинни разпределители.

Системата "Еко термо" няма нужда от топлинни разпределители, разработена е въз основа на най-ново поколение компактни сензори. При нея се използва най-съвременна безжична технология за намаляване на радиочестотните емисии. Основната цел на системата е да реши въпроса с отчитане и измерване на топлинната енергия в сгради с вертикални щрангове.

Предимствата на "Еко термо" са, че предоставя ясни и точни сметки за потребителите. Ежедневно хората могат да следят на дисплей във всеки апартамент потреблението си в kWh, което дава възможност да регулират потреблението на енергия. Тя позволява до 30% икономия на топлинната енергия.
Системата може да се управлява дистанционно от хората чрез интернет и смартфони. По този начин всеки ден потребителят може да планира и програмира желаната температура за отделните стаи. "Еко термо" се грижи и за опазването на околната среда.

"Това е една зелена система, която намалява геополитическите зависимости на държавата, намалява пилеенето на енергия и спестява пари", заяви Бари.

Инж. Ичко Рачев, партньорът от българска страна, е на мнение, че тази система е революционна. Тя ще възвърне доверието на потребителите и ще реши проблема с надутите и неясни сметки, смята той.