Американският автомобилостроител Chrysler обяви за първата си печалба от юни 2009 г., когато компанията завърши процедурата по банкрут и преструктуриране. Според резултатите за първото тримесечие на т.г. компанията е отчела печалба в размер на 116 млн. долара, докато за същото тримесечие на миналата година загуби 197 млн. долара. Това съобщава Lenta.ru, позовавайки се на Automotive News.


Приходите на Chrysler за първото тримесечие са нараснали до 13,1 млрд. долара, което е с 35% повече от съответния период на миналата година. Продажбите за сметка на излезлите на пазара 16 обновени модели, вкл. и на офроуда Jeep Grand Cherokee и седана Chrysler 300C са увеличени с 18 на сто. Оперативната печалба на компанията достигна 477 млн. д., което е с 334 млн. д. повече от първите три месеца на миналата година.

Освен това от Chrysler обявиха за намерението си да върнат на правителствата на САЩ и Канада заеми в размер, съответно 5,8 и 1,7 млрд. долара, предоставени им от двете държави за поддържането на жизнеспособността на компанията по време на кризата. Кредитите ще бъдат погасени за сметка на нови заеми и емитирането на облигации.

Според данните за миналата година концернът Chrysler е загубил 652 млн. долара. По този начин автомобилопроизводителят е завършил 2010 г. „на минус" за пети път. Последната успешна година бе 2005-а, когато компанията реализира печалба в размер на 1,8 млрд. долара.