Единствената голяма фирма на Уолстрийт, която избягна огромните загуби от кредитната криза, Goldman Sachs счита, че хаосът на американския ипотечен пазар ще продължава да се влошава.

На конференция в Манхатън, която събра някои от най-могъщите директори на финансовия свят, Лойд Бланкфайн, който е изпълнителен директор на Goldman Sachs, е казал, че фирмата му продължава да е на мнение, че стойността от ценните книжа подкрепени с ипотеки ше пада.

На същата конкуренция по-малките Bank of America съобщиха, че сигурно ще им се наложи да преоценят инвестиционния си портфейл заради лоши ипотеки с още три милиарда долара до края на годината, които се наслагват върху досега обезценените $1.5 млрд.

Британският The Independent обяснява как облигационни продукти като ценни книжа гарантирани с ипотеки и колатерализирани дългови облигации това лято загубиха цената си, след като рекорден брой американци започнаха да пресрочват ипотеките си. Много от тези финансови продукти сега на практика са непродаваеми и Уолстрийт още се опитва да установи действителния размер на загубите, върху които е седнал.

Досега фирмите са извадили от счетоводните си баланси суми на стойност $45 млрд., но според Бланкфайн и други присъствали на организираната от Merrill Lynch конференция, тази цифра ще се увеличи.

Но в Goldman Sachs няма да има обезценени активи. Компанията продължава да е на „нетни къси позиции" в свързаните с ипотеки пазари, което в общия случай означава, че се облагодетелства от понижаването цените на активите. Коментарите на Бланкфайн объркаха скептиците, които очакваха и от него признания за понесени загуби. Информацията причини рали в акциите на финансовия сектор и на по-широкия пазар и индексът Dow Jones Industrial Average затвори вчерашния ден при повишение 320 пункта, или 2.5%.

Очаква се, че през следващите две години над 3 млн. американци ще се сблъскат с увеличения на сметките си за ипотечни плащания, след като първоначалните ниски и „примамващи" лихви дадат място на реалните високи лихви. Цените на жилищата падат, ипотечните компании намаляват броя на предлаганите жилищни кредити, индустриалците се боят от по-нататъшни покачвания на фалитите. Това ще понижи цената на дълговите инструменти на Уолстрийт.

Лари Финк, чиято фирма BlackRock бе сред създателите на пазара на ценни книжа гарантирани с ипотеки, също предсказва, че кредитната криза може да стане „много по-лоша". Той е казал: „ Много институции не разбират какво ще направи кредитната криза с печлабите и балансите". Финк се счита за водещ кандидат за шеф на Morgan Stanley, инвестиционният гигант притежаващ контролен пакет в BlackRock. Стан О'Нийл бе освободен от поста, след като под негово ръководство Merrill Lynch „постигна" загуби от $7.9 млрд.

На конференцията е говорил и Джейми Димън, главният човек в JPMorgan Chase. Той е посочил, че самата банка е в отлично състояние, но някои от структурираните инвестиционни поделения (поделения, изпозлвани от някои банки на Уолстрийт за търговия с ипотечни облигации, които не се включват в общите баланси) - „ще минат по пътя на динозаврите". Много подобни поделения се нуждаят да бъдат спасявани от създалите ги банки, като Bank of America ще налее $600 млн., за да приведе в ред фондовете си.

Анализирайки пост фактум събитията след 9ти август, проличава противоречивата роля на кредитните агенции - те не успяха да установят назряващата кредитна криза и инвеститорите приеха техните позитивни оценки като зелена светлина за купуване на ценни книжа, които са се оказали недоброкачествени.

Специалист от Standard & Poor's признава със закъснение: наистина трябваше да ги оценим по различен начин. Ръководителят на Fitch за Европа е обяснил пред разследващата финансова комисия от Камарата на общините: „Дори и като привличахме вниманието върху кредитния риск ... това не се отразяваше на поведението на инвеститорите". Но и този специалист признава, че някои инвеститори са възприели топ рейтингите като зелена светлина.

Агенциите казват, че са получавали комисионни от Northern Rock за оценка на ценните книжа на банката, но това не е било причината за запазването на добрия й кредитен рейтинг.

Оказа се, че събитията от август са изненадали всички. „Не виждахме как кризата на вотричните ипотеки може да се пренесе през пазарите по света и да удари банка като Northern Rock". След като станахме свидетели на всичко това, поне вече имаме солидно доказателство, че световните финанси са се развили до извънредно сложна глобална мрежа.