Над 130 български и чуждестранни фирми ще покажат последните тенденции в бранша на Балканското изложение за облекло и текстил BGate, което отваря врати днес в Интер Експо център, съобщиха организатори.

57 са шивашките компании, които ще участват за първи път в престижния форум. Изложбената площ е с 30 на сто повече в сравнение с миналата година.

С модни ревюта част от компаниите ще представят новите си колекции за сезона пролет-лято 2008. За първи път на изложението ще се демонстрират облекла за колоездене, изработени по нова технология и с материали за ултравиолетова защита на тялото.

Някои от търговски фирми предлагат съвременен софтуер и CAD/CAM системи, модерни и високопроизводителни машини. Новост са триизмерния дизайн, както и моделирането на облекла по индивидуален размер.

Специални гости на текстилното изложение са Френската и Италианската асоциации за облекло. В модни форум ще участват и дизайнери от Сърбия, Македония, Румъния и Германия, представители на големи европейски търговски вериги и асоциации, български търговци, производители и консултанти.

„Корени и креативност" е темата на международна конференция, организирана по време на изложението от Асоциацията на българските дизайнери. Участници са модни специалисти от България, Сърбия, Румъния, Македония, Албания и Босна и Херциговина.