„Русия и Близкият Изток са регионите, които дърпат икономическия ръст нагоре" - това казва един от ръководителите на инвестиционното поделение за Европа на банката UBS, цитира го Handelsblatt.

Банкерът е изразил задоволство от развитието на компанията в Русия, в Азия перспективите са също добри. Но едновременно с това се посочва, че новите региони и особено Русия, са особено претенциозни. „Не остава време за отдих. Пазарът се развива чудовищно бързо".

И в Morgan Stanley шансовете за ръст в Русия се разглеждат като особено силни. Броят на транзакциите с участието на Русия и страните от Персийския залив е нараснал неимоверно. Затова цялата глобална банкова общност „идва на поклонение" в тези страни, за да извлече полза от очаквания бизнес.

Както Русия, така и страните на Близкия Изток печелят от нарасналото търсене на суровини - точно в този момент петролът поставя пореден рекорд. В касите на арабските държави от Персийския залив всеки ден влизат най-малко 1.4 милиарда петродолара. На всеки 24 часа Русия касира € 600 млн. от петрол.  

„Русия и страните от Залива в бъдеще ще имат все по-тежка дума за развитието на световната икономика", счита банкер от Morgan-Stanley. Не става дума само за държавните фондове, които напоследък купуват дялови участия в именити американски банки. Ще се активизират и индустриалните лидери в регионите.

Не е само Газпром - да вземем например Дубай с Emirates и Абу Даби с Etihad Airways в самолетния превоз. Телекоми като кувейтските MTC при въпроси за консолидация могат също да се намесят. При това новите пазари се отварят и така стават все по-привлекателни за западните инвеститори. Само преди няколко седмици един от най-големите в света частни инвестиционни фондове Carlyle нарече Близкия Изток "новата игрална площадка".

За банкерите на утвърдените пазари на Западна Европа, където темповете на ръст са ниски, а върху нормата на печалба има сериозен натиск, това е истинско щастие. Данните на Dealogic показват какъв потенциал се съдържа в новите региони. През 2007 комисионните на банките в Близкия Изток са се удвоили и до средата на декември са $1,17 млрд.

Също толкова силен е ръстът в Русия, където банките са прибрали $ 1,79 млрд. комисионни (през 2006: $ 1,16 млрд.) За сравнение в Германия ръстът е 1% - макар общият обем да е $3,92 млрд.

Ловът на новите пазари най-вероятно през 2008 ще се интензифицира, като специалисти предвиждат за започващата година двойно по-високи комисионни на банките в Близкия Изток. За руския пазар ръстът ще е вероятно между 30 и 50 процента. Времената на еднополярния свят отминаха. Новите пазари стъпват на сцената.