Друмев гушнал над 48 млн. лв, пресмята „Монитор"

Бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев е гушнал над 48 млн. лв. Това съобщиха вчера от Софийската градска прокуратура.

Държавното обвинение внесе и обвинителен акт срещу него по обвинение за длъжностно престъпление в особено големи размери.

Според разследващите Друмев въртял проста, но много ефективна схема. Той одобрявал фирми, които да участват по проекти на САПАРД, а парите, които получавали, се прехвърляли по сметки на други фиктивни фирми. Така те били непроследяеми. В обвинителния акт е записано, че Друмев е обвинен за неправомерно сключване на договори, чрез които са усвоени 48 895 750 лева. От тях 12 млн. са били от българския бюджет. Според наблюдаващия прокурор по делото Пламен Панайотов предстои да се конкретизира и вината на други служители на фонда.

Обвинението е за сключени договори по мярка 5 от САПАРД - "Пазари на производители и тържища".

Друмев е сключил договори с 14 фирми, които не са отговаряли на изискванията на програмата към ЕС, по която са усвоявани парите. Той е отхвърлил 14 проекта, които са отговаряли на изискванията. Друмев е взел решението еднолично, но все още не са изяснени мотивите му.

Наблюдаващият прокурор Пламен Панайотов заяви, че засега няма данни лица от тези фирми, сключили договори, да принадлежат към политически партии. Фирмите, с които са сключени договорите, са от Варна, Кърджали, Момчилград, София. Проверката по случая е започната, след като е постъпил сигнал от гражданин в Касационната прокуратура, и тя е била направена от представител на Касационната прокуратура, Градската прокуратура и дознател. Засега не са запорирани сметки на Друмев, а прокуратурата е длъжна да уведоми комисията "Кушлев". Все още не са направени справки за притежание на имоти и банковите му сметки. Сумите по тези проекти са били осчетоводени, за което се прави изводът, че те са платени.

Постановена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 15 хил. лева и му е наложена забрана за напускане на страната.

Наказанието, което се предвижда за престъплението, в което е обвинен, е от 3 до 10 години.

Това е второ дело, което бе образувано срещу Друмев за длъжностно престъпление. Той е подсъдим за сключване на три неизгодни сделки. Делото се гледа по съкратената съдебна процедура в Софийския районен съд.

Ако бъде признат за виновен по него обаче, Друмев ще получи присъда под минимума от 1 г. затвор, предвиден за това престъпление в НК. Наказанието може и да е условно.

Според прокуратурата Друмев е ощетил бюджета с 482 129 лв., като през 2005 и 2006 г. е сключил три договора за наем на сгради за нуждите на фонда - в Разград, Силистра и Пловдив. За тази сума има и иск срещу Друмев.

Най-голяма е щетата за фонда при силистренския договор. За двуетажна сграда в града наемът не само бил увеличен от 2700 на 3300 лв., но и било договорено внасянето на 99 000 евро аванс - 30% от стойността на наема за 10 години напред.

 

България посрещна шефа на ЕК с дело за източване на САПАРД, отбелязва „Сега"

Прокуратурата посрещна председателя на ЕК Жозе Барозу с новината, че праща на съд бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев заради неизрядни сделки по програма САПАРД за над 48 млн. лева.

 

На Друмев е повдигнато обвинение за особено тежък случай на престъпление по служба. Според прокуратурата той е сключил неизгодни договори на обща стойност 48 895 750 лв. От тях 12 223 937 лв. са от републиканския бюджет, а останалите - от Европейския съюз. Сумите вече са били платени.

Става дума за 14 сделки, които бившият шеф на фонда е подписал в нарушение на процедурата. Друмев не е взел под внимание заключението на комисията за одобрение на такива проекти и не е получил подпис от зам. изпълнителния директор на агенция САПАРД. Проектите са по мярка 5 на програмата САПАРД, която касае изграждането на пазари на производители на плодове и зеленчуци и тържища. Общо одобрените проекти по тази мярка са 16.

"Сключени са договори с 14 фирми, които не отговарят на изискванията по тази мярка, а са отхвърлени още 14 оферти, които според нашите доказателства са отговаряли на изискванията", обясни наблюдаващият прокурор по делото Пламен Панайотов. Той не пожела да съобщи имена, но уточни, че в списъка фигурират и компании, нашумели покрай други скандали с еврофинансиране. Сред хората, които представляват "спечелилите" фирми, няма политици или бизнесмени, свързани с партии. Случаят нямал връзка и с делото за източване на 7.5 млн. лв. по САПАРД, за което обвиняем е и пернишкият бизнесмен и спонсор на кампанията на президента Георги Първанов - Людмил Стойков.

Според прокурор Панайотов делото срещу Друмев е в много напреднал стадий и ще приключи бързо, след като бъдат повдигнати всички обвинения. Тепърва прокуратурата ще даде бившия земеделски шеф за проверка от комисията за имущество, придобито по престъпен начин. Вече били поискани справки за притежавани от него имоти от други държавни органи.

До момента бившият шеф на фонд "Земеделие" не е давал обяснения. Той е на свобода под парична гаранция от 15 000 лв. Наложена му е и забрана да напуска страната. Ако вината му се докаже, го заплашват от 3 до 10 г. затвор.

От фонд "Земеделие" коментираха вчера, че ведомството започва проверки на сключените договори по мярка 5 и не могат да дадат никаква информация за фирмите по нея.

Според правилата на САПАРД крайното решение дали даден проект отговаря на изискванията за финансиране се взема от изпълнителния директор на ведомството. Преди това всеки проект се гласува от комисия, назначена от шефа на ведомството.

Според източници на "Сега" два от спорните проекти се отнасят за пазарите в Бургас и Варна. Проблемът е, че едно от основните изисквания към фирмите кандидати е поне 50% от продукцията им да е от български производители. В случая обаче ставало дума за компании, които основно внасят плодове.

Земеделският министър Нихат Кабил каза вчера, че е изненадан от поредното обвинение срещу Асен Друмев. Според него правилата на програмата изключват възможността изпълнителният директор на фонд "Земеделие" да взема еднолични решения, а по тази мярка има одит на Сметната палата, който не е открил нарушения.

Срещу Друмев в съда вече тръгна процес за сключване на други 3 неизгодни сделки. Според прокуратурата през 2005 и 2006 г. той е подписал три договора за наем на сгради за нуждите на фонда - в Разград, Силистра и Пловдив, с които е ощетил бюджета с 482 129 лв. По това дело министърът на земеделието Нихат Кабил бе разпитван над 2 часа.

От прокуратурата поясниха, че ще има и други обвинени покрай Друмев.

 

МАНИЯ

Още едно дело за използвани неправомерно пари от ЕС е било образувано от Софийската районна прокуратура. То е срещу Желязко Желязков, който е управител на 4 фирми. Прокуратурата му е повдигнала обвинение за присвояване на 350 000 лв., отпуснати от ЕС по образователни проекти. Желязков е спечелил няколко проекта за изпращане на българи по образователни програми в страни от ЕС. Според прокуратурата обаче част от хората, които заминавали за чужбина, не посещавали курсове, други изобщо не напускали пределите на страната, а трети са "мъртви души".

Решават съдбата на Румен Петков до дни, очаква „Монитор"

Съдбата на Румен Петков ще се реши до дни, съобщиха пред "Монитор" източници от тройната коалиция. Според тях настроенията в коалицията срещу вътрешния министър се засилват с всеки изминал ден от скандала, разтресъл МВР. "НДСВ са наточили сабите, а и в ДПС положението не е по-различно, подават се анонси в тази посока", заяви източник от соцпартията. По думите му Сергей Станишев е последният човек, който ще изрази категорична позиция, но "ако се наложи, ще реже докрай". Решаващи щели да бъдат позицията на Брюксел по въпроса с МВР скандала и податките, идващи от коалиционните партньори. В крайна сметка, ако се наложи, премиерът щял да се мотивира с "неизбежни действия" въпреки собственото му нежелание да ги предприеме. Според представители на мнозинството нещата щели да се изяснят до сряда, тъй като в началото на идната седмица се очаква среща на тримата големи - Станишев, Сакскобургготски и Доган. Според депутат от опозицията пък Сергей Станишев е изпратил свой посредник в Брюксел в навечерието на посещението на шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу, който да потърси подкрепа при вземането на решение за евентуалното отстраняване на Румен Петков.

"Аз съм за радикални действия в системата на МВР, тя е в окаяно състояние, и то от доста време", заяви пред "Монитор"депутатът от левицата Георги Божинов. Според източници от мнозинството вече се е обсъждало и кой би могъл да наследи Румен Петков на поста. "Защо пък аз да не стана, аз съм подходяща, защото ще въведа ред", пошегува се депутатът от левицата и шеф на комисията "Куйович" в парламента Надка Балева.

Междувременно премиерът Сергей Станишев удари по ГЕРБ и по инициаторите на скандала в МВР вчера в специално изявление пред журналисти в Народното събрание. "Никой няма право да си затваря очите пред факта, че зад опита за дестабилизация стоят ясни политически амбиции и интереси", предупреди Станишев. "Има такива сили и те имат ясни говорители, бивши генерали, офицери от МВР, които се превърнаха в политически фигури", заяви той и поименно посочи депутата от ДСБ Атанас Атанасов и Ваньо Танов. Той обяви, че кабинетът няма да позволи в страната "да се нагнетява хаос и компрометирани бивши ченгета безнаказано да дискредитират държавни институции". Стремежите за разграждане на държавността няма да бъдат реализирани и трябва да е ясно, че политически чадъри и паравани няма да има за никого, отсече Станишев. Той допълни, че кабинетът ще търси отговорност от всички, нарушили закона, и че в изясняването на истината ще се стигне докрай. Премиерът уточни обаче, че решенията ще бъдат взети "на базата на фактите, а не на спекулациите и призова прокуратурата и разследващите органи да предприемат всички необходими мерки за изясняване на обстоятелствата около скандала. "Не съм изненадан, че ДСБ, която последователно пречеше на интеграцията на България в ЕС, се ангажира пряко с този скандал, но съм неприятно изненадан, че от ГЕРБ, които винаги са заявявали, че за тях МВР е нещо важно, активно участват в тази кампания", обяви Станишев.

По думите на премиера е очевидно, че в работата на ГДБОП има сериозни проблеми и предложи оздравителни мерки в системата на МВР. Той уточни, че е възложена проверка в ДОТИ, която ще се извършва от ДАНС и че е целесъобразно ДАНС да провери работата на ГДБОП през последните десет години. В изявлението си той не спомена нито веднъж името на МВР шефа Румен Петков. За сметка на това соцдепутатът Татяна Дончева заяви, че "премиерът Станишев има не повече от 48 часа, за да отстрани Румен Петков. По думите є, в противен случай "лавината от скандала в МВР ще повлече цялото правителство". Дончева отрече твърдението на бившия вътрешен министър Виктор Вълков, че преди местни избори е помолила Румен Петков да "употреби влиянието си, каквото тя смятала, че има", пред братя Галеви и Румен Пашата. Виктор Вълков заяви още, че той е авторът на прякора Запалката на Румен Петков.

Оставката на целия кабинет, както и на политическото и професионалното ръководство на МВР поискаха от своя страна от ГЕРБ. Председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че трябва да се поеме политическата отговорност за това, което се случва в МВР. От ДСБ и БНД пък поискаха вътрешният министър да бъде временно отстранен, докато се уточнят всички факти по скандала.

 

Министърът или властта..., коментира „Капитал"

"Голям смях ще падне", "Оперативно интересни лица", "Дискът се счупи", "Дете върху купа сено с кибрит в ръка"...От всички крилати фрази, които родиха шокиращите разкрития около МВР през последните дни, най-споделена вероятно ще остане тази на главния прокурор (!) Борис Велчев:

 

"Не вярвах, че ще се стигне дотук"

 

Кой ли е вярвал? Никога досега не е имало новини в подобна последователност - антимафиот "снася" информация на разработвани и в замяна си поръчва подаръци; вътрешният министър признава, че се е срещал "един-два пъти" с други обекти на полицейска разработка; доскорошният му главен секретар е странно арестуван ден преди да говори в парламента по горещата тема...

 

Никога досега правителството на Станишев не е изпадало в по-непредвидима и опасна криза. Този скандал не е като всички досегашни. Трудно може се да прогнозира къде във властта ще ударят следващите разкрития. В последните епизоди се стигна дотам, че самият министър на вътрешните работи Румен Петков беше посочен като един от тези, които сериозно са нарушили правилата, а председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на чието заседание това стана ясно, да обяви, че стенограмите трябва да отидат "по най-бързия начин" в прокуратурата. Самият секретар на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев призна към края на седмицата пред "Дарик радио": "Не мога да разбера къде минава границата между добро и лошо."

 

Изборът пред премиера Станишев е ясен и труден: да поиска оставката на Петков или да рискува последствията от още подобни новини. И в двата случая няма гаранции, че всичко ще свърши дотук.

 

Как стана така?

 

Това съвсем не е първият скандал около вътрешния министър. Всичко започна с началото на мандата му: опитите за налагане на генералското ДС движение в МВР; полицейският побой, довел до смъртта на благоевградската мутра Ангел Димитров-Чората; избирателното отваряне на досиетата на журналисти; тържествената поява на Маджо в Съдебната палата, "разследването" на журналистите от Би Би Си... След всяка от тези истории Румен Петков успяваше да излезе все по-силен.

 

Той обективно е смятан за най-силния министър в правителството и всички (твърди се дори и премиерът Станишев) се страхуват от него. И как няма да е така предвид силовия апарат зад гърба му, възможността да подслушва и статута му на самостоятелен център на власт в управляващата БСП. Собствените му съпартийци твърдят, че Петков е основна фигура в привличането на финансиране за социалистите, а зад гърба му стоят множество назначени от него кадри.

 

Затова е необяснимо как стана възможно по адрес на вътрешния министър да бъдат изречени толкова тежки думи. Съществената разлика сега е, че освен вездесъщото МВР в "играта" се появиха две нови институции. Едната е ДАНС (Държавна агенция за национална сигурност), която беше създадена наскоро по настояване на Станишев и към която бяха прехвърлени НСС, военното контраразузнаване и бюрото за финансово разузнаване. Другата е парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Комисията винаги е съществувала, но след разделението в царската партия председателството й беше поето от депутата от НДСВ Минчо Спасов, който с активността си неочаквано я превърна в център на власт. Именно оттам излезе информацията, генерирала скандала от последните две седмици. Минчо Спасов отправи официално питане дали Румен Петков се е срещал с "оперативно известни лица" като дупнишките донове Ангел Христов и Пламен Галев и точно ДАНС първо отрече, но после все пак потвърди писмено, че среща между тримата е имало. Това даде нов тласък на скандала през седмицата. Вероятно без този фон фрапиращите разкрития (на стр. 14-16), които направиха бившият шеф на контраразузнаването генерал Атанас Атанасов и бившият шеф на ГДБОП генерал Ваньо Танов нямаше да намерят подходящ институционален терен. За протокола - Атанасов и Танов са съответно членове на ДСБ и ГЕРБ, което даде и закономерен политически привкус на атаките срещу Петков, пък и срещу цялото правителство.

Петият елемент

 

За да е още по-сложно всичко (а може би, за да е по-просто), в сюжета с ключова роля се намесва и европейската политика. Преди десетина дни до Станишев е стигнало доста конкретното послание, че в Брюксел не искат повече да комуникират с МВР в случаите, в които трябва да се разследва изразходването на европейски средства. Вместо това на правителството е предложено контактът да се прехвърли към бюрото за финансово разузнаване, което е към ДАНС. Информацията беше потвърдена пред репортери на "Капитал" от два независими източника. На една от срещите в белгийската столица ясно е било казано, че предприсъединителните фондове са замразени именно заради неспособността на България да гарантира, че средствата не отиват към криминални структури, и заради изтичането на информация от прокуратурата и МВР към разследвани от ОЛАФ (европейската служба за борба с измамите) лица.

 

Като по поръчка на върха на скандалите в МВР в петък в София пристигна председателят на Еврокомисията (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Ден по-рано говорителят на комисията Марк Грей обяви, че Барозу е обезпокоен от събитията през последните дни и даде да се разбере, че на премиера Станишев ще му се наложи лично да обясни случая. Източници на "Капитал" казаха, че през цялата седмица председателят на ЕК е изисквал подробни доклади за събитията в София.

 

Надали на срещата с Барозу на премиера ще му е удобно да повтори, че мистериозното рандеву между Петков и Ангел Христов и Пламен Галев е било необходимо и полезно за "обществения интерес". Едва ли премиерът ще е убедителен и ако представи и лансирания в обществото мотив на срещата - Петков в ролята на медиатор е увещавал дупнишките бизнесмени да не "правят пакости", защото България може да се размине с членството си в ЕС (те се виждат само няколко седмици преди страната ни да влезе в ЕС).

 

По-скоро няколко представители на властта прогнозираха, че ключовото посещение ще катализира радикални промени в системата на МВР или най-малкото ще е официалното "извинение" за провеждането на такива.

 

Скандал или оздравителен процес?

 

Много е важно къде премиерът Станишев вижда здравите места в МВР, когато казва, че случващото се не е скандал, а оздравителен процес. Не по-малко важно е дали коалиционните му партньори Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски ще го подкрепят за промени, или ще го оставят да си взима решенията сам. Официалният коментар на Симеон по случая е, както винаги: "Това е нещо много сериозно. Трябва всичко да се провери и проследи по един професионален начин от органите, които отговарят за това, и тогава ще стигнем до заключения или до отговорности." Но един от основните играчи срещу вътрешния министър е царският депутат Минчо Спасов.

 

Публичната позиция на Доган е близка до тази на Сакскобургготски, но неофициално източници от ДПС твърдят, че той е решил да използва повода и да подкрепи отстраняването на Румен Петков. Вътрешният министър се смяташе за ключов защитник на ДПС сред социалистите по времето, когато се съставяше правителството, но вече няма подкрепата на Доган заради избирателното изваждане на досиета, в това число на хора от ДПС, и след размяната на "удари" (разбирай разработки за купуване на гласове) на последните местни избори.

 

Каквото и да решат тримата партийни лидери, ще трябва да е скоро, в противен случай събитията ще решават вместо тях. С всеки изминал ден в разкритията се появяват нови и нови герои - днес - депутати, утре - други министри, други ден - опасни връзки с партийни спонсори...

 

А дали сме свидетели на обикновен скандал тип "ченгеджийница" (по думите на Станишев) или на истински оздравителен процес няма да може да се отсъди само по политическите решения. Това ще стане ясно, когато на мястото си застане основният играч в подобни ситуации. От него засега се чу само: "Не вярвах, че ще се стигне дотук."

 

Оставки до 48 часа, или лавината отнася кабинета, предупреждава Татяна Дончева пред „Стандарт"

- Г-жо Дончева, как си обяснявате това, че и вас намесиха в скандала с МВР?

- Аз ако не съм в този скандал, то кой да е? Извадих си тук стенограмата, но ще ви помоля преди това да ми разтълкувате изреченията на Виктор Вълков. А за местните избори, нито Галеви, нито Пашата, нито някой друг има нещо общо с Габровския регион, за който аз отговарям. Аз за избори нито в Кюстендил, нито някъде другаде не отговарям. На президентски избори не помня да съм участвала. На софийския местен вот не знам братя Галеви и Румен Пашата да имат нещо общо. Веднъж на шега пред парламентарното ръководство изразих някакви идеи да си сменя региона, например с Кюстендилския. Ако тези хора наистина са направили Дупница първи частен град, може би ще ни трябват. И може би би трябвало да помислят по идеята да ни помогнат те вместо Централния предизборен щаб. Не че в него не мога да намеря някои хора, които са близички с тези лица.

- Защо при гласуването във вътрешната комисия дали да се иска отстраняването на Петков се въздържахте. Нали постоянно го критикувате?

- Много се учудих, че някои мои колеги си позволиха да тълкуват гласуването ми, защото това е простено само на начинаещи депутати, които са харесали Александър Матросов като пример за подражание. Моето гласуване заедно с това на г-н Петканов беше знаково при 10 на 10. Ние разбираме, че коалиционното поведение изисква лоялност, особено към министър-председателя. Аз не съм човек, който ще подсказва на премиера решения. Това, което става обаче, изключва бавене. Колкото време имахме, имахме. Струва ми се, че в следващите 48 часа Станишев трябва да вземе решение.

- Част от решението ли е да се отстрани Румен Петков временно от ръководството?

- Аз не виждам никакъв смисъл да отстраняваме някого от пост, за да проверяваме. Ситуацията в ГДБОП е наистина тежка и не виждам никакъв смисъл да върнем последните 10 години. Без да ги връщаме, без да проверяваме, мога да кажа, че в последните 15 г. има една негативна еволюция на тази иначе добре замислена служба. По-разумното е ГДБОП да бъде закрита, да бъде създадена наново като една малка структура с 100-150 души оперативно подготвени и лоялни на системата и закона хора, които да бъдат наистина натоварени с работата по тежката организирана престъпност от името на МВР. Това, да си обясняваме, че на единия са му мръсни ръцете, но на другия преди това му бяха още по-мръсни, не смятам за нужно. Това, което се вижда в МВР, е изключително ниско ниво на професионално ръководство, което се осъществява от хора, лично селектирани от министъра, които му бяха буквално до вчера изключително приближени. Нито става дума за единичен епизодичен случай, нито за нещо друго. Нерегламентираните тъй наречени контакти, или регламентираните на края трябва да бъдат оголени до следното, което стана ясно и след изслушванията - министърът под регламентирани разбира, че не са тайни. За такива срещи регламент няма, а в МВР се работи само с изрично утвърдени от десетки години правила, които никой няма право да нарушава, освен ако не го прави съзнателно и противоправно. Тези правила забраняват на което и да било политическо лице такива срещи. Тези срещи не са станали по решение на ръководството на МВР, защото такова няма. Решението е на министъра. Стана ясно, че той не е уведомявал за него премиера. Ако претендира, че става дума за някакъв особен род комбинация, независимо че той няма право да я извършва, би било все пак морално простимо той да е направил такива неща. Петков не е информирал министър-председателя и след това. Мисля, че това стана категорично ясно. Стана ясно също така, че той е възложил такава среща, не една, и на г-н Илия Илиев. От същия характер, за която също отказа да говори каква е темата и обсъжданите проблеми.

- Вярвате ли, че са си говорили за Европейския съюз?

- А не, не. Остана с Галеви да обсъждаме ЕС. А и в крайна сметка при Илия Илиев има лице, близко на Галеви, оперативен помощник, работил повече от 6 месеца като оперативен помощник на главния секретар с пълен достъп до цялата информация, която постъпва там. В тази работа продължавам да твърдя, че чисти лица в този конфликт няма. Може би Ваньо Танов е по-честен човек, но не мисля, че е много документално подреден. Мисля, че инструкциите в МВР са, за да гарантират първо, че на никакво ниво някой ще си позволява заиграване с престъпния контингент. В случая Иван Иванов, Радков и тия по веригата са също доказателства за това, че са сринати всякакви правила за работа. Казах няколко пъти в тесни партийни среди - единствената позиция, която беше спасителна за министъра, беше твърдението, че това, което е изнесено, не е вярно. Дали може да бъде поддържано, е друг въпрос. Общественото мнение не е съд. Пред него няма значение дали доказателствата са събрани по законен. Хората се интересуват само от това, дали изнесеното е вярно или не. Не желая моята страна да се развива по латиноамерикански образец. И мисля, че проява на висша лоялност към държавата и партията е коректна, точна позиция с оглед стабилността на държавата.

- Какво означава това?

- Това означава, че премиерът има не повече от 48 часа да реши да отстрани Петков или, ако искат, министърът и главният секретар да си подадат оставките. Това е единствено възможното европейско поведение. Ако не искаме тази лавина да повлече цялото правителство.

- Ще има ли криза в правителството от това?

- Ако някой продължи да търпи такова статукво, това означава, че той е свързан с част от него или го приема. И че е готов да живее при тези условия. Между другото аз смятам, че поведението и на гражданите, и на длъжностните лица в държавните учреждения, и на бизнесмените, които се явяват в някаква степен потърпевши, е тези обръчи да се разкъсат.

- Как точно ще коментирате твърденията на червени депутати, че премиерът в случая не действа като с Румен Овчаров и не иска оставката на Румен Петков точно защото вътрешният министър по някакъв начин държи управляващата коалиция и нейните лидери.

- Държи или не държи, залогът е държавата. И смятам, че въпрос на избор на българските граждани е дали ще изберем латиноамерикански модел и ще правим тук частни градове, от които държавата ще бъде вън, или е наше не върховно задължение, а инстинкт за самосъхранение желанието да устроим България по един нормален начин. Има някакъв предел в нещата, отвъд който просто няма добро решение.

- Ще поискате ли оставката на Румен Петков на вътрешнопартиен форум, ако Станишев не го освободи?

- Да сте видели някога из Европа някой да се занимава с пленуми, бюра и други неща? Няколко пъти говоря миналата седмица за примера на нашите коалиционни партньори, които тихомълком решиха въпроса с доцента от Удмуртия (Феим Чаушев - б. р.), без никой да го укорява или оправдава.

- А защо се бави премиерът?

- Знаете, хората в критични ситуации реагират различно бързо. Някои изпадат в ступор и започват да гледат в една точка, считайки, че ще им се размине. Ама няма да им се размине. Лавината наближава.

- Очаквате ли Барозу да поиска някакви драстични мерки?

- Това, което виждам от Европейската комисия, са някакви ужасяващи сигнали, че са ни отписали. И аз смятам, че има достатъчно хора в правителството, които разбират това. За какво да говорим друго, когато те не искат да говорят с нас?!

- Смятате ли, че още имена на агенти ще излязат на светло, ако до 48 часа премиерът не вземе решение?

- Вижте, нека да излезе всичко. И като се промени ситуацията, подреждането на държавата аз го виждам в следната посока - с много големи усилия сме създали ДАНС именно за да има една друга институция, която може да бъде коректив. Никой да не се чувства сигурен. Нужно е да изградим по същия начин и системата на МВР. Там има тежки проблеми, защото това е единствената на практика нереформирана система. Но там също работят и почтени хора, на които тази работа им харесва. Те не биха желали да се свързват с бандитизма. Ако имаме две системи, които взаимно се парират и взаимно си помагат в работата, проблемът с корупцията и организираната престъпност ще дръпне за няколко месеца. При такова поведение БСП също би имала всичкото основание да отиде на избори с открито лице и да каже: да, ние сме имали проблем и проблемите също са били вътре в нас, но ние не сме хора, които казват на черното бяло. Ние на собствения си гръб сме преодолели тази работа, поради което претендираме за доверието на българските граждани.

 

Румен Петков аут до вторник, очаква „Новинар"

Румен Петков ще напусне поста си до вторник, научи "Новинар". В поредния ден от мълниеносно разразяващия се скандал в МВР стана ясно, че в коридорите на властта вече кроят шапката на вътрешния министър. Коалиционните партньори на столетницата - НДСВ и ДПС са поставили твърд ултиматум на премиера Станишев до понеделник да убеди министъра и главния секретар на вътрешното министерство да подадат оставки, или да ги поиска сам. Ако премиерът не направи това до първия ден от идната седмица, във вторник двамата лидери Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски ще вземат категорична позиция след редовните заседания на партийните ръководства. За началото на следващата седмица е предвиден съвет на тройната коалиция, на който при липса на депозирани оставки те ще поискат ясни действия от премиера Сергей Станишев. НДСВ и ДПС няма да предявявават претенции към ресорното министерство на столетницата. Като евентуални наследници на Румен Петков се обсъждат имената на депутатите от "Коалиция за България" Надка Балева и Георги Юруков.

Междувременно в поредния ден от скандала вчера в него бе намесено и името на Татяна Дончева. Рано сутринта бившият външен министър в периода 1990-1991 г. Виктор Вълков заяви пред bTV, че червената депутатка е молила вътрешният министър Румен Петков да лобира за нея пред кръга "Монтерей", братя Галеви и Румен Николов-Пашата, които да употребят влиянието си и да съдействат за победата й на извънредните местни избори през 2005 г. В кулоарите на парламента Дончева опроверга тази информация и заяви, че премиерът има 48 часа "да реши да отстрани министъра или да поиска министърът и главният секретар да си подадат оставките". В противен случай "тази лавина ще повлече цялото правителство", каза поразяващата уста на БСП. Според Дончева "ако някой продължи да търпи такова статукво, това означава, че той е свързан с него".

Очакваме повече резултати в борбата с корупцията, зове „Дума"

Някои българи подкопават реформите и това би могло да засегне доверието към политическите сили, заяви председателят на ЕК

Няма да приемем да бъдат преместени акцентите, както сме ги задали за България и не можем непрекъснато да повтаряме, че трябва още да се направи. Това заяви вчера председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след срещата си с премиера Сергей Станишев.

Барозу отбеляза, че България е постигнала известен напредък по отношение на реформите в съдебната власт, но подчерта, че комисията очаква по-големи и конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Въпросът е не в това, че Брюксел изисква повече, а в това, че конкретните резултати са в интерес на българските граждани, категоричен бе Барозу. Той заяви, че въпросът е тези, които нарушават закона, да не се поставят над закона.

Според шефа на ЕК някои българи подкопават процеса на реформи и това би могло да засегне доверието към политическите сили.

Комисията ще продължи обективните си доклади за България, но Барозу не пожела да прогнозира какъв ще е официалният й доклад през юли. Той изтъкна, че ЕС не е спрял фондовете за България и определи проверките по усвояване на предприсъединителните програми като "прозвъняване на алармен часовник". Шефът на ЕК подчерта, че е необходима по-голяма ефективност при усвояване на еврофондовете. Ако сега ме попитат дали България трябва да стане член на ЕС, аз бих казал: "Да", обясни още Барозу.

Българският премиер Сергей Станишев от своя страна съобщи, че е информирал председателя на ЕК за усилията на правителството в борбата с организираната престъпност и корупцията и за мерките за прозрачно усвояване на еврофондовете. Подчертах пред Барозу, че ако има някакви нередности в усвояването на парите от ЕС, сега е моментът те да бъдат отстранени, посочи Станишев.

По-късно Барозу се срещна с президента Георги Първанов, който го удостои с орден "Стара планина"- I степен, за изключителния му принос за освобождаване на българските медици в Либия.

Десант в Гърция, прогнозира „Стандарт"

30 хиляди българи се изнасят в Гърция за Великден. Истинска война се води за последните свободни оферти, съобщиха туроператори. Южната ни съседка е най-предпочитаната дестинация за 11-те почивни дни покрай Възкресение и Гергьовден.

В Гърция агнешкото е два пъти по-евтино, коментират нашенци, резервирали къщи на о. Корфу и в Атина. Нощувката във вила край плажа излиза 14 евро на човек.

В същото време хиляди гърци са запазили целия Мелник, щурмуват Банско и Сандански. По-хубаво вино от вашето няма, категорични са византийците.

Освен Гърция хит за Великден си остава и Ерусалим. Екскурзията дотам струва 1600 лева. За тази цена обаче 1500 българи ще станат свидетели на запалването на вечния огън.

Повечето от туроператорските фирми се принудиха да наемат допълнителни рейсове за 11-те почивни дни покрай Великден и 6 май. Други компании пък предлагат само стаи в хотел и оставят пишман туристите сами да се погрижат за транспорта си. Въпреки тези усложнения мераклии има, защото цените ни са много ниски, казват от "Хорнит". 5 дни разпускане край Акропола излизат само 280 лв. Много по-евтино е да отидем на море край Кавала, отколкото в Златни пясъци, казва Ива Кондева. Огромни опашки от автомобили на изходните пунктове към Гърция очакват вече и от Гранична полиция.

Много нашенци предпочитат сами да организират почивката си. Двуетажна вила в о. Корфу само на 300 метра от плажната ивица излиза 140 евро. Компании от по 10 човека наемат цяла къща и плащат едва по 14 евро на вечер.

Покрай големите християнски празници по-заможните нашенци се оправят към Божи гроб, казват туроператорите. Израел е предпочитана дестинация от стотици българи и тази година. Тайнството на пламването на божествения огън край Ерусалим можете да почувствате срещу 1600 лв. В пакета на екскурзията е включено и посещение на осмото чудо на света - тайнствения град Петра в Йордания.

Безспорен хит за всеки сезон си остава и Египет. Свободните места за круиз до пирамидите са изчерпани още в края на февруари. Посещение на бедуински шатри в пустинята и яздене на камили предлагат още туроператорите. Пътешествие с кораб по Нил и обиколка на древните забележителности в Кайро са най-честите предложения за екскурзия в станалата напоследък много желана дестинация. Пирамидите и Сфинксът обаче не са единствената атракция в страната на фараоните. Курортът Хургада на брега на Червено море очарова българите, признават туроператорите. До Кораловия риф се стига с корабче, а мястото е предпочитано за гмуркане.

 

Не сменяйте времето, зове „24 часа"

Да се спре веднъж и завинаги с лятното часово време, настоява гражданка от Монтана.

Снежана Апостолова е подала сигнал до левия евродепутат Маруся Любчева за дискомфорта и стреса, до който води принудителното ранно ставане.

Утре Европа мести с час напред часовника. "Това е отживелица!", пише българката до Брюксел, в наши дни хората така или иначе остават в офисите до тъмно.

Според медиците местенето на стрелките влияе зле на човешкия организъм, посочва още тя.

 

Ковачки влага 1 млрд. евро в Сърбия, пише „Труд"

Бизнесменът Христо Ковачки ще строи електроцентрала за 1 млрд. евро в Сърбия. Тя ще бъде с мощност 600 мегавата и ще бъде изградена за 4-5 години, съобщи пред журналисти в сръбския град Крушевац шефът на "Траял корпорация" Петър Петров. Фирмата бе купена от Ковачки през 2006 г. за 25,1 млн. евро.

Централата ще е на 50 км от Белград, до рудника "Ковин", приватизиран от българския бизнесмен за 16,1 млн. евро.

По данни на регионалната стопанска камара в Ниш наши фирми са инвестирали общо 110 млн. евро до момента в Сърбия. Те са купили 29 предприятия от металургията, машиностроенето, енергетиката, каучуковата и химическата промишленост.

През последните 4 години стокообменът между двете страни нараства с 50 на сто годишно, голям е и човешкият обмен - от началото на годината са издадени 4000 визи на наши граждани.