НЕК е получила зелена светлина от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да води преговори с двете американски въглищни централи "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал" за намиране на решение относно високите към момента изкупни цени на електроенергията, произведена от тях. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Светла Тодорова.

На пракика ДКЕВР променя решението на предишния й състав с председател Боян Боев, който задължи НЕК да преговаря с американските тецове, но постави изисквания за конкретни параметри. Именно тези конкретни настоявания на ДКЕВР доведоха до острата реакция на тецовете и те отказаха да седнат на масата за преговори.

Тодорова посочи, че сега дори самите дружества са готови да предложат решение на проблема. Те са готови да излязат на свободния пазар с част от мощностите си. Не е изключено, в замяна на по-ниски цени, да бъдат удължени договорите с тях, които в момента са 15 годишни.

Към момента няма индикации, че фалитът на КТБ ще доведе до увеличение на цените в сектор "Енергетика".

Припомняме, че по-рано тази седмица общинските съветници от БСП завиха, че блокираните средства на "Топлофикация София" в КТБ няма да доведат до увеличаване на цената на парното. Днес от ДКЕВР посочиха, че разплащанията в системата на този етап вървят гладко, но ако някое дружество усети проблем е свободно да заяви това пред енергийния регулатор, допълни Тодорова.

По-рано на откритото заседания на комисията се разгледа актуализацията на бизнесплана на "Напоителни системи". На заседанието присъства изпълнителният директор на критичното за водната инфраструктура дружество, Димитър Методиев. Той заяви, че финансовото състояние на дружеството е лошо, и че ако комисията не приеме предложенията на ръководството му ще се срине до невъзможност да изпълнява задъженията си и ще трбява да съкращава персонал. Пред журналисти Методиев заяви, че ДКЕВР трябва да признае разходи в размер на 8 млн. лв. годишно до 2016 г. с които да могат да се погасят задължения от над 24 млн. лева.

Методиев говори и за актуалния проблем с качеството на водата в Ботевград, където хората казват, че тя е почти негодна за пиене. Шефът на "Напоителни системи", заяви че проблемът, че местното ВиК дружество, което е собственост на Общината,  работи в нарушение на закона. Методиев обясни, че операторът незаконно се е присъединил към мрежата на "Напоителни системи" и това вече продължава повече от четири години, като през този период са натрупани огромни загуби. Той каза, че незаконното ползване на вода става с отклонения на тръбопроводи от тези на "Напоителни системи".

По отнопение на предстоящите валежи в страната, за които предупредиха метеоролозите и МОСВ, Методиев заяви, че в язовирите в страната има свободни обеми и че не се очаква повишаване на водата в тях до критични нива.