Ски зоните над Банско и Добринище на територията на парк Пирин се обявяват за буферни зони. По този начин те остават част от територията на парка, но се изключват като райони, защитени от ЮНЕСКО.

Под егидата на световната организация ще бъде почти целият парк, но без въпросните зони, осеяни със ски съоръжения.

Разширява се територията на парка като "Обект на световното наследство".
Това става чрез включване на 12 000 хектара високопланинска зона, характерна с богато биологично разнообразие и запазени ландшафти, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

С одобрението на комитета се изключват и четири територии с обща площ 150 хектара в районите на Кулиното (Разлог), Сандански и Добринище.
Това се случва, защото те са изключени от границите на парк „Пирин" в периода 1987 - 1999 г. с мотива, че са застроени и нямат консервационна значимост, става ясно от съобщението на екоминистерството.

News.bg потърси за коментар Петко Цветков, координатор по Натура 2000 на Българска фондация Биоразнообразие.

Той посочи, че реално това решение на Комитета разкрива факта, че години наред от последните няколко правителства не са полагани необходимите действия за запазванеизградени писти. територията на парка и по-конкретно в районите, където сега вече има

Реално парк „Пирин" е обявен за обект на световното наследство към ЮНЕСКО още през 1983г. Само няколко години по-късно започва и изграждането на първите ски съоръжения, което се случва в противоречие с препоръките за опазване на парка, постановени от организацията.

След като години наред, различни правителства не са направили необходимото, за да съхранят територията на парка, природата е унищожена фатално.

Сега, обясни екологът, просто тези райони се изваждат от ЮНЕСКО, защото вече не отговарят на изискванията му.

От думите му стана още ясно, че оттук-нататък държавата ще трябва да уведомява съответните органи на организацията за всички дейности, които се планират на територията на парка, включително и в буферните зони.

Това решение е един вид компромис пред възможността Пирин да отпадне изцяло от списъка на обектите на Световното наследство, коментира Цветков.

На въпрос дали очаква бъдещи нарушения в новоприсъединените територии на защитения обект, той отговори: Всичко е възможно.

Поради тази причина той беше категоричен, че трябва да има активна гражданска позиция и хората да следят и да се интересуват какво се случва с природните обекти в страната. Иначе ще осъмнем в страна без природа и пълна с лифтове, асфалт и бетон, коментира Цветков.

Стана ясно, че дори да има нарушения в обекта, ЮНЕСКО не може да наложи никакви финансови санкции на страната ни. Това би могла да направи Европейската комисия, която вече нееднократно ни предупреждава за санкции, заради строежи в защитени територии и защитени зони от Натура 2000 в България.

От МОСВ посочиха за news.bg, че в приетите текстове след срещата се посочва, че страната трябва да полага усилия за запазване на парка. Тези препоръки обаче, нямат задължителен характер и за страната ни не могат да настъпят сериозни санкции, поне от страна на ЮНЕСКО.