Nissan Motor Co. започна изтеглянето на 130,000 МПС по целия свят, като от тях 80,000 са от САЩ. Причината е дефект в системата на запалването, каза в четвъртък официално лице от компанията.

Говорител на Нисан каза, че автомобилите за изтегляне са от модела X-Trail и джипа Murano и са произведени през периода август 2004 - ноември 2006.

Около 70,000 „Мурано" се изтеглят от Северна Америка, 300 в Тайван и 800 в Сингапур. Всички изтеглени коли от модела X-Trails са в Япония.

Някои от кабелите, които свързват машината на запалването с ключа на стартера, са твърде дълги и понякога двигателите не се активизират. Друг проблем бил, че понякога автомобилът пали дори когато стартерът е изключен, а водачът върти волана.

Изтеглянето касае само моделите с „интелигентно запалване" с интегрирани в ключа чипове, които позволяват на водача да отварят вратите на колата само натискайки дръжката. Шофьорите не трябва да включват някъде интелигентния ключ, за да запалят колата, а просто могат да го оставят в някъде наоколо.

Дефектът не е свързан с интелигентния ключ, а с други части на запалването.

Припомняме, че през 2003 г. „Нисан" изтегли за ремонт 2,56 милиона коли заради дефектни заварки на два сензора в двигателите. Акцията по изтеглянето струваше около 120 милиона евро.