Националният осигурителен институт (НОИ) е на път да сключи скандална сделка за покупка на имот в Плевен - алармират медиите заинтересувани, представлявани от водеща ПР агенция.

За нуждите на Районно управление „Социално осигуряване" (РУ „СО") - гр. Плевен ще бъде купен офис в луксозната сграда на „Мания Тауър". Там за 2 414.6 кв.м. НОИ (тоест данъкоплатецът) ще заплати 3 540 000 евро с ДДС или 1650 евро за квадратен метър.

Проблемът в случая е не вкусът към лукса на държавния социален орган, а непрозрачните условия, в които е направен изборът на обект за закупуване. Все пак НОИ в Плевен ще заплати за новия си офис цена, три пъти по-висока от избутаната встрани алтернативна оферта, която продава квадрата за 470 евро / кв.м.

Шефът на НОИ Йордан Христосков е сложил подписа си под докладна записка, в която обосновава и подкрепя покупката на офис за социалните нужди в сградата на „Мания Тауър". Христосков твърди, че ръководството на НОИ е положило всички възможни усилия за осигуряване на сграда за РУ „СО" Плевен в продължение на няколко години.

В такъв случай, защо НОИ не са потърсили оферти от строителните и посредническите фирми в града, а се спират на „Мания Тауър" като единствен възможен вариант? В крайна сметка, не е ли редно да се проведе и процедура за обществена поръчка, след като се инвестират милиони за нуждите на една държавна институция?

По-скоро Христосков не иска да види алтернативната оферта, за която стана дума. Тя е от досегашния собственик на помещението, в което е „живял под наем" регионалният клон на социалното осигуряване в Плевен. Фирма „Агропласмент и търговия" ЕАД с радост би продала на НОИ мястото, от което сега взема наем, но е нямала възможност да представи офертата си по надлежния ред.

Информацията за покупка на нова сграда за РУ „СО" в Плевен е стигнала до фирмата наемодател на 28 октомври. Заседанието, в което Надзорният съвет на НОИ е дискутирал инвестиционното намерение, е проведено на 24 октомври. По-интересното е, че други оферти освен тази на „Мания Тауър" е нямало. Съмнително е, че в целия Плевен никоя друга компания не би пожелала да изтъргува с печалба голям офис. Въпросът е, че са нямали достъп до това.

Всъщност в докладната си записка Йордан Христосков показва, че е информиран за намерението на „Агропласмент и търговия" ЕАД да продаде на НОИ сградата, от която в момента взема наем. Шефът на НОИ не крие, че знае за предлаганите 4700 кв.м. на стойност 2 200 000 евро, т.е. за с над 60% по-ниска крайна цена от тази, която иска очевидно подкрепяната от него оферта за "Мания Тауър".

Мотивите на Христосков да се дистанцира от възможността да сключи сделка със сегашния наемодател се състоят може би в това, че сградата, в която РУ „СО" сега се помещава, е монолитна 14 етажна постройка от „седемдесетте години на миналия век". Тя е в широкия център на Плевен и има дървена, а не PVC дограма. За времето на експлоатация основни ремонти на комуникациите не са правени - електроинсталация, водопроводни тръби и канализация са силно амортизирани.

За ремонт ще са нужни 1 500 000 лева, изчислил е Христосков.

Но дори и с тази значителна за ремонт сума, цената на избраните помещения в „Мания Тауър" за квадратен метър продължава да е два пъти над алтернативната.

Дали Христосков не е по-скоро разсърден на лошите наемодатели, които през 2007 г. са купили сградата, в която РУ „СО" се помещава от 10 години, и незабавно са вдигнали наема почти четири пъти (от 11 900 лв. за месец до 42 200 лв.)?

Или пък Христосков иска да демонстрира нов модел, според който държавните служители и инстанции трябва да се радват на най-доброто? Все пак „Мания Тауър" представлява реновация на бившия хотел „Плевен" в самия център на града, площад „Република" 2. При реконструкцията на сградата са използвани съвременни материали, енергоспестяващи технологии, видео наблюдение, климатици, служебен вход.

Всъщност и в „Манията" има недостатъци - наблизо няма места за паркиране, а в сградата са запазени и санитарните възли от предходното предназначение на сградата - около 35 за предложените площи. Офисите се предават на гранитогрес и гипсокартон, т.е. ще има още разходи за ремонти.

Дали ще имаме късмета да узнаем как държавната институция се е спряла именно на „Мания Тауър" в самия център? Каквото и да си говорим, в днешно време 1650 евро за квадратен метър в офис са много, дори и за Плевен. Най-притеснителното в тази тема е липсата на умереност за инвестициите на един държавен орган.