Прекомерната колекционерска страст може да доведе до изчезването на няколко вида диви орхидеи в Източен Китай, съобщава Ройтерс с позоваване на китайските държавни медии. Някои от по-редките видове струват по $175,000 за саксия.

Китайските специалисти по градинарство са предупредили, че съблазнителната търговия е довела поне 10 вида орхидеи, срещащи се в планинските зони на провинция Чжъдзянг, до границата на изчезването.

„Обезумялото събиране на диви орхидеи води освен другото до ерозия на почвата и има за следствие промяна на околната среда за другите животни и растения", казва местен специалист.

В Китай има над 3,000 вида орхидеи. В Чжъдзянг са се срещали някога 2,400, но сега са останали не повече от 740 разновидности.

По време на флористично изложение в Шаосин, древен туристически град в Източен Китай, саксия орхидеи е била продадена за 1.35 милиона юана ($175,000), макар медийният китайски източник да е посочил, че цена на цветята се образува трудно.

Трябва да се вземат под внимание фактори като аромат, вид на цветето, форма на цвета и листите.

Орхидеите са популярни, защото символизират благородния характер на писателите и учените - обяснява китайски експерт.

„Конфуций и много стари майстори написаха много стихове за орхидеите. Затова китайците имат дълга традиция да дават висока оценка на орхидеите и силно влечение да ги купуват и отглеждат".