Депутатите от Държавната Дума на РФ одобриха на първо четене законопроекта за създаване на атомна държавна корпорация, внесен от президента Владимир Путин на 4ти октомври. Информацията е на lenta.ru.

В документа се предвижда да се замени съществуващата федерална агенция Росатом с едноименна организация, която ще контролира холдинга Атоменергопром. В този холдинг ще се консолидират атомните активи от гражданската сфера и други предприятия, в т.ч. от отбранителния комплекс.

Като цяло създаването на държавна корпорация засилва държавния контрол над дейността в отрасъла.

Новата държавна корпорация Росатом освен повечето активи в атомната промишленост ще има и пълномощия по нормативно-правно регулиране. Тя ще се управлява от надзорен съвет от девет души, генерален директор и управление. При това надзорният съвет ще се формира от представител на президента и на правителството, но ръководителят и членовете ще се назначават от президента.

Под „крилото" на генералния директор ще се създаде консултативен научно-технически съвет. Подобен орган се предвижда да се създаде и в нанотехнологичната корпорация.

В случай, че Росатом бъде ликвидиран, имуществото му ще влезе във Федералния бюджет.

Засега остава неясно кой ще оглави атомната държавна корпорация. Най-вероятна е кандидатурата на Сергей Кириенко, който започна атомната реформа в Русия по поръчение на Путин. Според някои руски медии, възможен атомен шеф е Михаил Фрадков, бившият премиер на страната. Фрадков сега е на поста ръководител на външното разузнаване.