Еврокомисарят по земеделие Дачиан Чиолош откри вчера в центъра на Брюксел двудневно европейско селскостопанско изложение „Земеделие: Вкус за живот", което се организира по негова инициатива.

В изложението участват всички 27 страни-членки с еднаква по квадратура и вид щандове. При посещението на българския щанд Дачиан Чиолош опита българско филе и пастърма, сирене и кашкавал.

Той си взе за спомен мускалче с розово масло и заяви, че „познава много добре българските продукти". Специална бутилка вино като подарък му изпрати и министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Изложението не е с търговска цел. То е част от съпътстващата програма на конференция, посветена на дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Всички страни-членки показват своите традиционни храни и напитки.

България представи за дегустация български месни продукти - филе, луканка и пастърма, млечни продукти - сирене и кашкавал, розово масло, розови води, сапун с розова есенция, пчелен мед, бяло и червено вино.

Месните продукти са предоставени от „Тандем", млечните от „Пършевица" и „Белла България", мед от „Сизиф", а вината от избите „Шато Данубия" - Русе, „Винпром Ямбол" и „Хърсово - Сандански". Продуктите от роза са на Института по розата в Казанлък.