„Отровно сирене", четем от първата страница на „Стандарт"
Отровно сирене хвърли в ужас Ловешкия край. 1 тон от млечния деликатес, произведен от мандрата "Матев - Млекопродукт" в с. Горан, се оказа заразен с опасен афлатоксин. Той повишава риска от рак на черния дроб.

Сиренето бе унищожено, преди да тръгне към магазините, увери Ивайло Йотов, шеф на Ловешката дирекция по безопасност на храните. Според експертите обаче има опасност токсичното вещество да е поразило домашното производство на хората от с. Радовене. Заразата тръгнала от мухлясала царевица по нивите, която кравите яли на паша.

От ранни зори вчера в Ловешко бе свикан кризисен щаб.

Опасността не е излязла от границата на областта, увери снощи Агенцията по храните.
Още по темата от „Стандарт"

„ГЕРБ ще прави нов, "правилен" референдум за втора АЕЦ", съобщава от първата си страница „Сега"
ГЕРБ доведоха темата за референдума до абсурда ситуация, след като вчера предложиха ново допитване по темата за ядрената енергетика, но с "правилно" зададен въпрос. Над сто депутати от управляващата партия са се подписали под новото предложение, което бе внесено в Народното събрание. По закона за референдумите допитване до народа могат да поискат над 1/5 от народните представители. Тогава обаче пленарната зала гласува дали то да се проведе или не. При варианта на левицата, когато под искането са се подписали над 500 000 граждани, провеждането е задължително и парламентът няма власт да го отмени.

"Правилният" според ГЕРБ въпрос е: "Да развиваме ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". Така хората нямало да бъдат манипулирани и да гласуват за проект, чиито технически и финансови параметри не са известни. "Освен това така ще се избегне рискът от опорочаване на първия в новата ни история референдум, тъй като споменаването на конкретния проект "Белене" е в противоречие на конституцията и законите", обясни шефката на правната комисия Искра Фидосова. ГЕРБ нямат намерение да питат Конституционния съд, който единствен може да се произнесе по въпроса. Преди няколко дни президентът Росен Плевнелиев изрази готовност да го стори. Тогава и той препоръча "Белене" да отпадне от въпроса на референдума.

"Днес правната комисия в парламента ще обсъди двете предложения и ще реши кой вариант да предложи за обсъждане в пленарната зала", поясни Фидосова. Според юриста от БСП Янаки Стоилов правната комисия не може да избира между двата варианта, тъй като първият референдум, иницииран с подписка, е задължителен, а вторият - не. Единственото право на депутатите е да редактират въпроса му, и то без да променят съдържанието.
Още от статията на „Сега"

„Ръждясалата империя на Валентин Захариев", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Три изгубени предприятия, при това големи. Това е описанието на 2013 г. на бизнеса на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев. След като през пролетта добивната му компания за оловно-цинкови руди "ГОРУБСО - Мадан" беше продадена под натиска на правителството заради неиздължени заплати, а наскоро за ОЦК - Кърджали, беше поискана несъстоятелност от кредитори на дружеството, сега и заводът му за тръби "Интер пайп" край София влезе в процедура по фалит. През месеци кредитори продават и активи за милиони от кърджалийското и софийското предприятие. И докато за "ГОРУБСО - Мадан" Захариев все пак получи няколко милиона, от тези два завода всичко е в ръцете на кредиторите - банки и държава.

Фалит и разпродажби

С решение от 1 октомври Софийският градски съд обяви дружеството "Интер пайп" за неплатежоспособно и откри производство по несъстоятелност. Назначен е временен синдик, а общото събрание на кредиторите е насрочено за 6 ноември. И макар че решението подлежи на обжалване, бъдещето на неработещия завод изглежда предрешено - разпродажба.

А тя плавно тече. Сега недвижимите имоти на предприятието са обявени за продан от частен съдебен изпълнител за внушителната сума от 51.45 млн. лв. Движимото имущество пък, което е заложено в полза на Първа инвестиционна банка, частично смени собственика си, а остатъкът в момента се продава.

Производството по несъстоятелност на "Интер пайп" е образувано по искане на един от малките кредитори на предприятието - "Кремиковци-автостранспорт", което е 100% собственост на "Кремиковци" (също в несъстоятелност). Дружеството има да получава общо 36 900 лв. за осигуряването на транспорт на работниците за периода август - октомври 2006 г. Крайният срок, даден на длъжника за доброволно разплащане, е бил 28 юли 2011 г., но сумата не е била преведена. Именно тази дата е определена от съда като начало на несъстоятелността.

В позната тръба на дългове и загуби

От извършения финансово-счетоводен анализ на "Интер пайп" се вижда, че финансовите затруднения на компанията "имат траен и необратим характер", пише в съдебното решение. Като показател за установяване на неплатежоспособност е използван коефициентът на обща ликвидност, който показва съотношението на краткотрайните активи към краткосрочните задължения и за норматив се приема стойност единица. В случая на "Интер пайп" показателят е доста по-нисък - едва 0.1861, което означава, че компанията не може да поеме плащанията си. Като се добави и натрупаната загуба в размер на 22.7 млн. лв. за периода 2008-2010 г., съдът решава, че "длъжникът не разполага с имущество, достатъчно за покриване на задълженията му, без опасност за интересите на кредиторите".
Още от статията на „Капитал Daily"

„Писмо лъже хиляди в интернет", предупреждава от първата си страница „Труд"
Гневно писмо обръщение към финансовия министър Симеон Дянков разпали страстите в интернет. Форумите станаха бойно поле между привърженици на ГЕРБ и симпатизанти на опозицията, най-вече от БСП. Писмото разказва за бедната баба Мария от Копривщица, която си купува 20 г салам и 100 г сирене, като не достигат 15 ст. за сметката.

Самият автор на писмото Иван Стефанов Проданов призна в интервю по телефона за "Труд", че е активист на социалистическата партия от Варна. Фейсбук страницата му е украсена със съветското знаме, в текстовете изобилстват стихове и вицове срещу властта. Лидерът на БСП Варна Борислав Гуцанов обаче каза: "Такъв човек при нас няма! В една организация от 3-4 хиляди души активистите се познават". Той коментира още: "Не знам дали случаят е истински или не, но описва реалността в България".

"Труд" установи и други несъответствия, сочещи, че въпросното писмо е измислица.

Щателното издирване на главната героиня от текста баба Мария Иванова, пенсионирана учителка по френски в Копривщица, не даде резултат. За нея не са чували нито зам.-кметът Иван Лесков (който разпореди безрезултатна проверка по ЕСГРАОН), нито председателят на общинския съвет Борислав Виларов. Отрече да знае за такава личност и председателката на пенсионерското дружество Пенка Цветкова. Нито една от десетината бодри членки на хора от баби "Зелен здравец" към читалището не бе чувала за такава връстница. В града има 7 малки магазинчета за хранителни стоки (нито един обаче не е "от голяма и известна верига"). Всички продавачки отрекоха да е имало такава случка.
Още от статията на „Труд"

„През 2013 г. може да се очаква ръст от 1.6%", пише на първата си страница „Класа"
Икономически ръст от 1.6 % и сп иране на спада в заетостта прогнозира в регулярнияси есенен доклад за състоянието на българската икономика Агенцията за икономически анализи и прогнози(АИАП) Несигурността относно съществуването на еврото постепенно намаля, а същевременно европейските икономики навлязоха в период на нисък или отрицателен растеж. Ако вероятността за сбъдване на катастрофалния сценарий - разпад на еврозоната - продължи да намалява, може да се очаква, че и икономиките ще започна да се връщат към траекторията на потенциалния си растеж, прогнозират експертите на агенцията.

Според тях прогнозите на Европейската комисия за растежа на Еврозоната за 2012 и 2013 г. са съответно за спад от 0.3% и ръст от 1.0%, а на МВФ за спад от 0.3% и ръст от 0.7%. Тъй като и двете прогнози са правени реално преди да станат известни последните развития, свързани с действията на ЕЦБ и одобрението на ESM, то вероятно реалното развитие ще се окаже по-оптимистично.

През първото полугодие на 2012 г. положителното развитие продължи, като БВП нарасна с 1.0% спрямо същия период на предходната година. АИАП очаква икономически растеж от 1.8% през 2012 г. и ускорение до 2.8% през 2013 г. Очакванията за структурата на растежа през 2012 г. се измениха в посока по-голям принос на вътрешното търсене за сметка на отрицателен принос от страна на нетния износ. За 2012 и 2013 г. очакванията на АИАП са потенциалният БВП да се увеличи с 1.6% на годишна база с положителен принос от нарастване на капитала и общата факторна производителност. Доколкото това нарастване е под прогнозираният за икономиката растеж, може да се очаква, че негативното отклонение от потенциала ще намалява.

На пазара на труда отново се наблюдават двете най-важни тенденции от 2009 г. насам - намаляваща заетост и увеличаваща се безработица. Създава се впечатление за изчерпване на потенциала за нарастване на безработицата и приближаване на точката на пречупване във възходящата й тенденция.
Още от статията на „Класа"

"5000 лв. бонус за кола на ток", четем в „Стандарт"
5000 лв. бонус за покупка на електромобил и 2500 лв. за хибрид. Това е едно от предложенията на държавата, за да се стимулира купуването на коли на ток. Документът беше приет на заседанието на Министерския съвет вчера. В други европейски страни се плащат по 6000 евро за електромобил и 3000 евро за хибрид. Сумите се дават както на граждани, така и на фирми само когато става дума за нова кола, а не пригодена от собственика за електромобил. Засега в бюджета за догодина средства за такива бонуси обаче не са предвидени. Според експерти парите за бъдещите собственици на такива возила трябвало да се осигурят от схемата за емисионните квоти.

Кабинетът прие Национален план за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични автомобили. Сред предложенията са още собствениците на такива коли да не плащат годишен данък, както и да дават по-малко пари за винетки и за регистрация на автомобила. Друго предложение е колите на ток да могат да се движат свободно в бус лентата, както и да паркират безплатно в синята зона на градовете.
Още от статията на „Стандарт"

„Данъчни привилегии точат от бюджета 500 млн. лв. годишно", съобщава „Сега"
Данъчните привилегии, прокарани за избрани групи, са лишили бюджета от поне половин милиард лева постъпления през 2011 г. А за последните 10 години различните преференции - намалени ставки, освобождаване от налог и т.н., закръглят внушителните 3 млрд. лева пропуснати ползи за хазната. Това разкрива анализ на Института за пазарна икономика, озаглавен "Данъчните дупки, които товарят бюджета и спират реформите". Големият проблем е, че когато едни категории данъкоплатци получават привилегии, всички останали трябва да плащат повече, за да не се продъни бюджетът, а това изкривява данъчната среда, коментират от ИПИ.

Анализът дава различни примери за привилегии, като поставя на фокус най-големите бюджетни галеници - земеделските производители. През 2008-2009 г. доходите им не се облагаха изобщо, данък печалба им се преотстъпваше, възстановяваше се акцизът на горивата и т.н., като през този период специалното им третиране е лишило хазната от над 200 млн. лева. От 2010 г. доходите им вече се облагат със стандартния плосък данък (10%), но тъй като се приспадат 60% нормативно признати разходи, реалната ставка за тях е 4%. Едноличните търговци, регистрирани като агропроизводители, също ползват облекчения. Така миналата година 1112 ЕТ са спестили подоходен данък от близо 28 млн. лева. А отделно от данъчните реверанси фермерите получават щедри субсидии - от ЕС и от българския бюджет. От данъчните облекчения се възползват и крупни агробизнесмени, които станаха милионери от европомощи.

Друг сектор със специално третиране е туризмът. Единствената намалена ставка в българския закон за ДДС е за хотелиерските услуги - 9%. Тази привилегия е лишила бюджета от близо 110 млн. лева през 2011 г., са изчислили от ИПИ. В Закона за ДДС има и други "специални" режими. Финансовите, застрахователните услуги и хазартът например се третират като освободени доставки, а в социалните услуги и спорта се прилага нулева ставка.
Още от статията на „Сега"

"Булгаргаз" иска топлофикациите да плащат за газ 100% авансово", разкрива „Капитал Daily"
Технически топлофикациите в страната са готови да топлят абонатите си през предстоящия зимен период. В същото време обаче работата на тези дружества може да бъде застрашена от куп неясноти. Това стана ясно по време на заседание на комисията по икономика и енергетика в парламента, на която бяха поканени представители на повечето топлофикации в страната, които трябваше да представят данни за готовността си за зимния период.

Нови правила

Един от проблемите според топлофикациите се съдържа в условията на новите договори, които трябва да подпишат с "Булгаргаз" от началото на 2013 г. Причината е, че  газовото дружество иска топлофикациите да плащат изцяло авансово, и то на една вноска, газа, който купуват. Освен това от "Булгаргаз" изискват да се плати и банкова гаранция, чиято сума да се определя според месеца с най-голяма консумация. "Това означава, че до 20 декември ние трябва да платим 8.8 млн. лв. за количествата газ за януари и още толкова банкова гаранция. Тези парични средства обаче не са предвидени от нас", коментира изпълнителният директор на "Топлофикация Плевен" Валентин Терзийски.

По думите му в момента плащанията се извършват на две авансови вноски, които покриват 90% от сумата и една вноска на 10-и следващия месец. С новия начин на плащане ще бъде нарушен паричният поток на дружеството, което може да застраши дейността му, допълни Терзийски. В тази връзка от Асоциацията на топлофикациите поискаха да бъдат изготвени нови правила за договор с "Булгаргаз" съвместно с министерството на икономиката и енергетиката. Изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов досега многократно е обяснявал, че "Булгаргаз" също плаща авансово на "Газпром", което е и вероятната причина да наложи подобни изисквания на клиентите си.

"Дух на безгрижие"

По време на заседанието стана въпрос и за новия договор за доставка на газ, който все още не е сключен с "Газпром". "Удивен съм от духа на безгрижие на топлофикациите, тъй като за първи път "Булгаргаз" няма договор за доставка от 2013 г., нито се знае каква ще е цената, която се очаква да бъде договорена", коментира депутатът от БСП Петър Димитров. В тази връзка беше поставен и въпросът колко време биха издържали топлофикациите, в случай че от началото на годината доставките на газ спрат. Оказа се, че всички топлофикации поддържат единствено 5-дневните задължителни запаси. Според изпълнителния директор на "Топлофикация Бургас" Въльо Дучев причината е, че поддържането на запасите е свързано с по-голям разход на дружествата, който обаче не се признава от ДКЕВР при определянето цената на парното.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Остъклените балкони се разминаха с глобите", информира „Труд"
Законодателната и изпълнителната власт се разминаха в тълкуванията си за това трябва ли собствениците на остъклени до 2001 г. балкони да ги узаконяват и да плащат глоба за тях. Вчера шефката на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева заяви по Би Ти Ви, че допустимостта на такива преустройства произтича от самия закон и никой собственик на тераса, остъклена преди 31 март 2001 г., не трябва да прави нещо специално за това, нито пък да плаща глоба. Ден по-рано същото каза и регионалната министърка Лиляна Павлова.

Два дни преди това шефът на регионалната комисия в парламента Любен Татарски, който е автор на текста за предстоящата амнистия за незаконно строителство, обясни, че за балконите важат същите правила, както и за узаконяването на останалите неразрешени строежи. Т.е. собственикът им трябва да поиска разрешително от общината и да плати глоба, която след последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) започва от 5000 лв.

ДНСК обаче е намерила основание да не глобява в Закона за административните нарушения и наказания, стана ясно от обясненията на Гечева. Според член 34 от този закон не се образува административно-наказателно производство, ако не е съставен акт за нарушението 3 месеца след установяването му или ако е изтекла 1 година от извършването му. Тя обаче не каза дали това правило ще се прилага и за незаконните сгради.
Още от статията на „Труд"

"Регионалното министерство: 13 са най-активните свлачища", информира „24 часа"
625 са свлачищата в страната, сочат данните на регионалното министерство. 13 от тях са най-активни. Общата им площ е над 200 хиляди декара, съобщи пред Дарик зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Той допълни, че 13 от тези свлачища са най-активни.

1,8 млн. лева е заявило като бюджетна прогноза регионалното министерство за следващата година за наблюдение на свлачищата и проектиране на укрепителни дейности.

Работело се и по още пет свлачища по трансгранична програма с Румъния.

Вече са одобрени и 2 млн. лева от междуведомствената комисия по бедствия и аварии за превантивни дейности. Със сумата ще могат да бъдат укрепени 6-7 свлачища в страната.

Добромир Симидчиев обаче призна, че планираните за 2013 година средства няма да стигнат за сериозни укрепителни мероприятия.

По повод дейността на трите държавни дружества, които са поделения на „Геозащита" - във Варна, Плевен и Перник, зам.-министър Симидчиев обясни, че в момента във възможностите на държавата е да им осигури средства основно за наблюдение - какво се случва, има ли движение или не в тези райони.

Строителството в свлачищните райони е забранено и всяка една дейност - дори проучвателна, се осъществява от трите дружества „Геозащита". Те давали предписания за всяка подобна дейност.
Още от статията на „24 часа"

"Задължително застраховат общински имоти срещу земетресения", пише „Класа"
Застроените имоти - публична общинска собственост задължително ще трябва да се застраховат и срещу природни бедствия и земетресения.Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, които бяха приети от депутатите на първо четене. Имотите, които подлежат на задължително застраховане срещу природни бедствия, ще се определят от общинските съвети по места, записано е още в закона.И сега по закон общините са длъжни да застраховат имотите си, но не беше определен обхватът на рисковете по задължителното имуществено застраховане. С приетите на първо четене поправки обаче се въвежда минимален обхват на задължителни за покритие застрахователни рискове за имотите - общинска собственост. В тези рискове се включват природните бедствия. Министерският съвет реши да задължи общините да застраховат имотите си срещу природни бедствия и земетресения още в края на август. Поправките в Закона за общинската собственост бяха внесени за обсъждане в парламента в началото на септември.
Още от статията на „Класа"