Понижението на цените на петрола в петък доведе до това, че акциите на енергийните компании поевтиняха. Данните за силна инфлация на потребителските цени почерниха надеждата на инвеститорите, че в скоро време Фед може да намали лихвата.

И трите главни борсови индекса в САЩ завършиха седмицата с понижение. Въобще, изминалата борсова седмица в САЩ премина в опасения за възможно пренасяне на кризата във вторичния ипотечен пазар и върху други сектори на американската икономика.

Dow Jones industrial падна с почти 50 пункта, или 0.41% и завърши на 12,110.41. Индексът Standard & Poor's 500 загуби 0.38%, а технологичният Nasdaq се смъкна с 0.25%.

За цялата седмица, Dow загуби 1.4%, S&P 500 е на минус с1.1%, Nasdaq „олекна" с 0.6%.

Големите инвестиционни банки загубиха тегло в акциите си въпреки силните баланси, които показаха през седмицата. Поевтиняха и акциите на основните енергийни компании, включително и Exxon Mobil.

Очакваният с голямо внимание доклад за потребителските цени през февруари показа, че CPI е нараствал по-бързо от предвижданията от анализаторите. Потребителската инфлация през февруари според Департамента на труда се е покачила с 0.4%, докато през януари тя се бе вдигнала с 0.2%.

Потребителските цени, изключвайки горивата и храните, са се увеличили през февруари с 0.2% след 0.3% поскъпване през януари, което е близко до прогнозите.

В четвъртък пък излязоха данните за цените на производителите (PPI), които през февруари също са се увеличили чувствително - с 1.3%.

Всичко това дава основание да се счита, че лихвите, определяни от Федералния резерв, ще останат непроменени на нивото от юни миналата година.

Суровият петрол доставка април падна с 44 цента до $57.11 за барел - най-ниска стойност от края на януари.

Поскъпнаха акциите на някои от вторичните ипотечни компании, след като играчи на пазара получиха подкрепа за да останат в бизнеса, но според анализаторите това още не е знак за промяна на тенденцията в индустрията.

Ипотечният специалист Accredited Home Lenders съобщи, че е постигнато споразумение за продажба на дългове за $2.7 милиарда с голяма отстъпка, за да намалее напрежението върху маржините на печалбата. Тази информация изстреля акциите на фирмата с 15.6% в Nasdaq. 

На NYSE търговията вървеше трудно, близо 2.08 млрд. акции смениха притежателите си (средно за миналата година дневно се търгуваха 1.84 млрд.), а на Nasdaq се осъществиха сделки с около 2.09 млрд. акции (миналата година 2.2 млрд. дневно).

Спадащите акции спрямо покачващите се бяха 5 към 3 на NYSE и 3 към 2 на Nasdaq.