Цената на петрола отново слезе под $90 за барел в сряда, след опасенията на инвеститорите, че слабото понижаване на лихвения процент в САЩ, може да не отклони щатската икономика от рецесия. Лошото време в страната започна да се подобрява, с което се нормализираха и петролните доставки към терминалите в Тексас и Оклахома.

Американският лек петрол се понижава с 63 цента тази сутрин до ниво $89.39 за барел. На вчерашната сесия, американската суровина успя да поскъпне с малко над $2, но бързо покрие печалбите си, след обявеното по-ниско лихвено ниво от ФЕД и силните разпродажби на Wall Street. Лондонският брент петрол е с 42 цента по-евтин до ниво $88.56 за барел.

Низходящата корекция на федералната фондова лихва с 25 базисни пункта вчера, беше последвана от уклончиви коментари на банкерите за силата на американската икономика. Дисконтовата лихва, която се използва при оскъпяване на кредитите взимани от търговските банки директно от ФЕД, беше понижена само с 25 базисни пункта, което разочарова силно пазара. Днес много анализатори предвиждат неизбежното навлизане в рецесия за американската икономика.

Пазарите в Азия, също направиха сериозно понижение, като основният японски индекс Nikkei е с 2% по-нисък тази сутрин, докато MSCI индексът на кошница от азиатски стоки е с 2.2% на червено.

„Свалянето на лихвеното ниво беше малко разочароващо, което заедно с възстановяването на нормалните доставки в Тексас, изигра ключова роля за падане цената на петрола", коментира днес петролен анализатор от Южна Корея. Във вторник вечерта, мъглата около Хюстън се вдигна, а силната снежна буря над град Къшинг, Оклахома утихна. Това като че ли успокои изнервените инвеститори и те побързаха да разпродадат спекулативно закупените си фючърси.

Днес в 17:30 ще излезе редовният доклад за запасите на петрол и горива в САЩ. Анализаторите очакват скок на петролните резерви със 700,000 барела, което ако се осъществи, ще станем свидетели на тяхното първо покачване от 4 седмици насам.