Цените на петрола продължават да падат на фона на растящите страхове, че европейските лидери няма да намерят решения на дълговата криза в еврозоната по време на срещата на върха на ЕС, съобщава Reuters.

Днес по обед сорт Brent падна с 0,91 д.до 92,11 долара за барел, а американския лек суров петрол WTI - с 0,49 д. до 78,87 долара за барел.

Във вторник Brent се повиши рязко поради стачката в Норвегия, предизвикана от затварянето на нефтени платформи в Северно море. Правителството няма планове да се намеси, но може да промени позицията си в случай на удължаване на стачката , заяви днес министърът на труда Хане Бьюрстрьом.

Днешната търговия обаче отново напомни, че инвеститорите преценяват като слаби перспективите в търсенето на петрол, имайки предвид малката вероятност да се постигне конкретен напредък в овладяването на кризата в еврозоната.

"Глобалното предлагане и търсене, както и макроикономическите страхове за Европа не са се променили, така че вчерашното раздвижване на петролния пазар е малко вероятно да продължи," - каза пред агенцията анализаторът в Petromatrix, Оливие Якоб.

Според Американския петролен институт, миналата седмица запасите в САЩ са се е увеличили с 507 хил. барела, при прогнози за спад от 500 хил. барела. Днес вечерта ще излязат и данните на правителственото управление по енергетика, като очакванията са продължаваща тенденция към нарастване.

През второто тримесечие цените на петрола може да отчетат понижение с повече от 20%, което би било най-силният тримесечен спад от финансовата криза през 2008 година.

"При сегашното равнище на цената, петролът се търгуват по справедлива пазарна стойност . Премията за геополитическия риск, свързан с Иран, вече е нула, въпросът е дали това е оправдано" , се казва в доклад на Credit Suisse.