На официално посещение в страната на министъра на правосъдието и полицията на Кралство Норвегия Кнут Сторбергет, министър Румен Петков посочи, че взаимодействието между двете страни в областта на правоохраната и вътрешните работи е изведено на качествено нов етап, съобщи пресцентъра на МВнР.

Като пример за резултатността той посочи успешните действия на полицейските служби в противодействието на нелегалния трафик и търговия на хора.

Министър Сторбергет посочи, че в страната му вече е изготвен план за противодействие на този вид престъпления - криминализиране на трафика на хора и по-специално на жени с цел сексуална експлоатация. В рамките на тези мерки се предвижда и възможност за възстановяване на жертвите, които ще могат да остават в Норвегия от 6 до 12 месеца и ще получават нужното им здравно обслужване.

Постигната е значителна резултатност и в областта на борбата с наркотрафика, в интензитета на обмена на информация за лица, подозирани в съпричастност към тази форма на организирана престъпност.

От началото на годината до сега са получени 180 телеграми от Интерпол - Осло, от които 85 касаят обявяване или прекратяване на международно издирване на лица, 70 са за проверка на лица, а останалите са свързани с проверки на документи за самоличност, разследвания за измами и задържани наркотици.

Румен Петков благодари за подкрепата на норвежкото правителство към стартиралия в края на 2006 г. съвместен проект на българското МВР и водещата норвежка компания в областта на комуникационните технологии "Нера Нетуъркс", който има стратегическо значение за МВР и България.