България получи акредитация от Европейската комисия за прилагане на Мярка 1.3. "Развитие на селскостопански дейности, целящи опазването на околната среда" от Националния план за развитие на земеделието и селските райони 2000-2006 г. - САПАРД, съобщиха от пресцентъра на МЗГ. 

Общият бюджет на мярката е 12,6 млн. евро.

75% от тези средства са осигурени от Европейския съюз, а 25% - като съфинансиране от националния бюджет.
Срокът на договора по агроекологичната мярка е пет години, като изплащането на помощта по нея е ежегодно.

Агроекологичната мярка е единствената задължителна мярка по сега действащия регламент за развитие на селските райони. Това означава, че всяка страна, прилагаща САПАРД, е длъжна да разработи подобна мярка.
Участието на земеделските производители в нея е доброволно. 

Мярката не е инвестиционна, като чрез нея се компенсират земеделските производители за това, че прилагат селскостопански практики, които щадят околната среда, , т.е. те извършват екологична услуга

Продължителността на договора, с който се поема ангажимент за участие в агроекологичната мярка, е 5 години. Периодът е по-продължителен от прилагания по другите мерки по САПАРД, защото ефектът от нея може да бъде видян след не по-малко от 5 години.

Агроекологичната мярка обхваща 4 вида дейности - "Управление на полуестествени местообитания" ,"Подкрепа за противоерозионни практики в земеделските земи", "Биологично земеделие" и "Опазване на застрашени местни породи животни".

Първите две дейности ще бъдат прилагани в пилотни райони (с ограничен географски обхват), а останалите две - за пилотни групи култури и пилотни породи животни на национално ниво.

За подпомагане и по четирите дейности могат да кандидатстват: физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски производители, както и юридически лица с нестопанска цел, които имат за цел устойчиво развитие.

За да участват в мярката, всички земеделски производители, трябва да изпълнят 4 условия:

  • Да изготвят агроекологичен план на земеделското си стопанство, съгласно изготвени инструкции;
  • Да преминат курс по основно агроекологично обучение, в случай че имат по-малко от 3 години професионален опит в сферата на селското стопанство или не са завършили средно или висше образование в направление "Селско стопанство";
  • Да водят отчетност на стопанството;
  • Да спазват проверимите стандарти за добра фермерска практика.

Фирмите и гражданите, които се включат в прилагането на мярката ще получават ежегодно в рамките на 5-те години на договора, компенсаторни плащания за това, че в допълнение на традиционните си дейности, извършват и дейности, свързани с опазването на околната среда.

Подпомагането за прилагане на биологично производство ще бъде с 20% по-високо през първите три години.

Компенсаторните плащания и при четирите дейности са изчислявани на базата на пропуснатите ползи и допълнителните разходи, които земеделският производител ще направи, прилагайки агроекологичните дейности, за които поема ангажимент.

Наредбата за прилагане на агроекологичната мярка е вече одобрена от Колегиума на МЗГ, като предстои обнародването й в Държавен вестник.