Инженерният екип успешно е прикачил захранващ електрически кабел към външната страна на повредената ядрената централна Фукушима-Даичи 1 като първа стъпка за помощ за охлаждане на повредените Реактори и спиране разпространението на радиация.

Върви в ход и допълнително окабеляване в самата АЕЦ, преди да последва опит за рестартиране работната на водните помпи за охлаждане на прегряващи пръти с ядено гориво. Следващият етап след възстановяването на захранването (ако в крайна сметка то стане факт) ще бъде даде се провери оборудването дали функционира нормално и дали не е повредено, преди да се опита старта на процеса на охлаждане първо на Реактор 2, последван от Реактори 1,3 и 4.

За по-малко критичните Реактори 5 и 6, инженерният екип ще използва дизелови генератори за мощност за възстановяване работната на охлаждащите системи/помпи.

Ако всички тези операции по опит за възстановяване работната на охлаждащите системи не се окажат успешни и инженерите не са в състояние да възстановят охлаждане, като последен вариант се обмисля идеята цялата ядрена централна Фукушима едно първо да се засипе с пясък и след това да бъде запечатана в бетон за да се предотврати катастрофално изтичане на радиация. Това би било подобна операция на проведеното "запечатване" с бетон на ядрената централа в Чернобил, Украйна след тежката ядрена катастрофа в нея през 1986г.

Междувременно снощи беше повишена степента на ядрена заплаха до Пета степен от 4 степен по седем степенната международна скала на INES. По този начин степента от ядрена заплаха достигна нивото на ядреният инцидент с централата Three Mile Island в САЩ през 1979г. и все още степента на заплаха е под 7-та степен на ядрената катастрофа в Чернобил през 1986г.

За сега няма идея за разширяване на евакуационната зона от 30-тина км. около АЕЦ - Фукушима. Японската ядрена агенция обяви, че нивата на радиация в централата и около нея са от порядъка на 20 милисийверта на час. Горната граница на нивото на радиация на която може да бъдат подложени участващите в операцията по възстановяване на електрическото захранване около 300 инженери-доброволци 9оборудвани с маски, защитни очила и защитни костюми) е 100 милисийверта на час, но при нужда за кратко отази граница на радиационно облъчване за екипа може да бъде повишена до 250 милисийверта на час.

Според ръководителят на Комисията за ядрено регулиране на САЩ - Грегъри Яско, може да отнеме седмици за евентуалното по-успешно охлаждане на Реакторите в АЕЦ- Фукушима.

Ядрената агенция на ООН каза, че условията в ядрената централна са много тежки, но поне на този етап  няма по-нататъшно влошаване.

По последни информации загиналите от природното бедствие което сполетя Япония миналия петък (11.03.2011г.), са над 7 хил., а над 10 700 души са все още изчезнали с опасения, ч еи те са загинали.