Над 700 японски компании износителки на храни са пряко засегнати от решението на Китай да преустанови вноса на морски дарове от страната след започналото изпускане в Тихия океан на вода от авариралата АЕЦ "Фукушима", съобщават световните агенции.

Контекст: Вчера Япония започна да изхвърля пречистена радиоактивна вода от централата, която излезе от строя след унищожителните земетресение и цунами през 2011 г. Япония твърди, че изпускането на радиоактивна вода в океана е безопасно, като отбеляза, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) също е стигнала до заключението, че въздействието, което би имало върху хората и околната среда, е "незначително".

11 години след Фукушима: Япония възражда ядрената си енергетика

11 г. след Фукушима: Япония обяви, че ще строи нови реактори

Целта е до 2030 г. АЕЦ да произвеждат три пъти повече електроенергия в сравнение със сега

Детайли: Китай въведе пълна и незабавна забрана на морските продукти от Япония, която така загуби най-големия си външен пазар за тази продукция.

Това е голям отрасъл, в който действат 727 компании, т.е. около 8% от японските фирми, изнасящи за комунистическата страна. Само през миналата година морските дарове от Япония на китайския пазар са били на стойност от около 600 млн. долара.

"Мръсната" вода от Фукушима отива или в океана, или в атмосферата

"Мръсната" вода от Фукушима отива или в океана, или в атмосферата

До какво доведе спирането на ядрената енергетика в Япония?

На второ място е износът към Хонконг, който обаче също забрани вноса на морска храна - но от конкретни 10 региона в Япония.

По този начин в риск са над 40% от износа на тези стоки.

Още нещо: Междувременно, Южна Корея обяви, че ще разшири значително обхвата на тестовете на отглежданите морски дарове. До момента в риболовните стопанства не е открита радиация.