Амбициозен план за развитие на ядрената си енергетика обяви Япония, съобщава АП. Ако бъде приет той, ще бъде удължен животът на старите реактори и ще се изграждат нови в рамките на сериозна промяна в енергийната политика на страната, в която все още твърде пресен споменът за ядрената авария в АЕЦ "Фукушима".

След като земетресение извади от строя централата и големи територии бяха замърсени, Токио започна курс към отказ от атомните реактори до 2030 г. Сега, обаче, глобалните проблеми с доставките и цените на горивата, както и натискът за намаляване на въглеродните емисии доведе до промяна в отношението към темата на японското политическо ръководство.

10 години след Фукушима: Ядрената индустрия в Европа закъса

10 години след Фукушима: Ядрената индустрия в Европа закъса

Дори аргументът, че е източник на нисковъглеродна енергия, не помага

Затова и според документа ядрената енергетика "има важна роля като енергиен източник за постигане на стабилност и въглеродна неутралност".

В рамките на новия план ще се търси максимално оползотворяване на вече изградените мощности и постепенното им комбиниране и заместване с по-модерни реактори. Към момента "животът" на 40-годишна ядрена мощност в Япония може да бъде удължен еднократно с 20 години, докато след промените първоначалният период е от старта до 30-ата година и след това многократно може да се кандидатства за по още 10 г.

Как се промени енергийният микс на Япония след инцидента във Фукушима?

Как се промени енергийният микс на Япония след инцидента във Фукушима?

Преди 10 години светът стана свидетел на една от най-тежките ядрени аварии

Освен това ще се броят само реалните часове работа - без периодите на ремонти и профилактика. Това е важно, тъй като повечето японски АЕЦ са на над 30 г., а вече има 40-годишен реактор, който е получил разрешение за продължаване на експлоатацията. Освен това 10 от спрените след "Фукушима" реактори вече са рестартирани, а за още най-малко 7 това предстои да се случи.

Към момента АЕЦ заема около 7% от японския енергиен микс, но целта на Токио е да достигне 20-22%, което би изисквало 27 реактора. В плана се посочва, че ще се инвестира и в енергоблокове "от ново поколение".

$188 милиарда струва ядрената авария във Фукушима

$188 милиарда струва ядрената авария във Фукушима

Правителството удвои оценката на щетите

Не липсват и критици на плана. Според проф. Такео Какава от Международния университет в Токио енергийните компании просто ще продължат да използват старото си оборудване, вместо да инвестират във ВЕИ. Освен това процесът на рестартиране на спрените реактори не е твърде бърз и затова целта за 2030 г. не изглежда лесно постижима, а според експерти "иновативните" нови блокове реално стъпват на познати технологии.

Потърпевшите от аварията на АЕЦ "Фукушима" са особено гневни. "Бедствието във Фукушима още не е приключило, а изглежда, че правителството вече е забравило какво се случи", каза пред АП Руико Муто, която е сред хилядите хора, чийто живот беше преобърнат от аварията.