Ядреният инцидент във Фукушима, който разтърси света на 11 март 2011 г., промени нагласата на японците към ядрената енергия. След като унищожително цунами достигна бреговете на Страната на изгряващото слънце, генераторите на централата се повредиха и причиниха аварии, експлозии и изпускането на радиоактивен материал.

Преди инцидента Япония подкрепяше гласовито ядрената енергия. Но случай на активно разтапяне на реактор на местна почва промени нагласите на много от гражданите и подхрани антиядрено движение в третата най-голяма икономика в света.

След масови протести японското правителство, тогава под контрола на премиера Йошихоко, анонсира план да спре всички атомни централи до 2030 г. Наследникът му Шинцо Абе направи неуспешен опит да изтъкне предимствата на "мирния атом", особено в борбата с климатичните промени, но не постигна нищо.

Въпреки подновената работа на един реактор в Сендай през 2015 г., ядрената енергия почти изчезна от енергийния микс на Япония. През 2019 г., откогато са последните официални данни, само 7% от генерираната в страната електроенергия идва от атомни централи. Въглищата и природният газ запълниха празнината, но възобновяемите източници също растат.

Снимка 522605